Nana Neska Musić (98) iz Prutače kod Brčkog: Insanu je od Boga suđeno koliko će koraka napraviti

Vjera je golema snaga svakog pobožnog insana i dragom Bogu sam zahvalna što me još dobro zdravlje služi u ovoj dubokoj starosti – kazuje ova dobrodušna starica

Ne odvaja se od starog Musafa

Ne odvaja se od starog Musafa

Vjeruje se kako je 98-godišnja nana Neska Musić najstarija stanovnica u Brčko distriktu. Rođena je 12.09. 1917. godine u Brci kod Brčkog, a danas je stanovnica brčanskog naselja Prutače. O ovoj dobrodušnoj i krijepkoj starici mogu se debele knjige napisati.

Njen dug život su obilježili seobe i ratovi, više tegobno nego li lijepo vrijeme, ali uprkos svim tegobnim sudbinama još uvijek uspravno i ponosno hodi ovodunjalučkim prolaznim životom. Veli kako je „svakom insanu Bog propisao koliko će koraka napraviti i kako će i koliko dugo živjeti“.

Među učevnim insanima

Nana Neska je rođena u porodici Smajlović, ali je rano ostala bez roditelja i o njoj je brigu preuzela tetka sa očeve strane. Priča tiho i razgovjetno:

– Otac mi se zvao Ibro. Bio je poznat pekar u Brci. Nakon njegove i majkine smrti o meni je preuzela brigu očeva tetka, koja je živjela u Brci blizu takozvane „ženske ćuprije“ na rijeci Brka, ali kasnije me je usvojila „pomajka“ Tefa Grnčević koja nije imala djece. Živjeli smo u dijelu brčanske čaršije Mujadinovača.

– Iz te sam se familije udala za rahmetli Agana Musića, bio je upošljen u komunalnom, a čiju penziju do danas uživam. Zahvaljujući učevnim ljudima završila sam malu medresu pred poznatim muderisom Abdulganijem Ibrahimbegovićem tako da sam bila u taj vakat među rijetkim opismenjenim ženama.

Snaga u vjeri

Kao iskrena vjernica, kako ona veli „od malehna“, nana Neska s ponosom kazuje kako od svoje osme godine života redovno posti.

– Ramazan je, sinko, bio i ostao najdraži musafir u mojoj kući i tako će biti, ako Bog da, dok budem po suncu hodila i dok budem mogla hoditi na ovim mojim pomalo posustalim nogama – kaže ova susretljiva starica i s ponosom pokazuje stari Kur'an požutjelih listova.

– Vjera je golema snaga svakog pobožnog insana, pa i moja glavna snaga i dragom Bogu sam zahvalna što me još dobro zdravlje služi u ovoj dubokoj starosti – kazuje nana i dodaje kako je okružena pažnjom dobrih ljudi, a posebno Fariza Osojkića iz Gornjeg Rahića koji najviše brine o njoj.

Nana Neska: „Vjera mi je očuvala zdravlje“

Nana Neska: „Vjera mi je očuvala zdravlje“

Nanino mobilno “zvrndalo”

Dragom Bogu sam zahvalna na svakom koraku, jer jedino Bog nagrađuje insana za sve što dobro učini – veli nana Neska koja je još uvijek dobrog zdravlja, o čemu možda najbolje kazuje i podatak da je u svojoj 9.7 godini života bila u posjeti rodbini u Turskoj i Njemačkoj. Posebno zadivljuje nanina razboritost i svježina pamćenja. S ponosom ističe kako se služi mobilnim telefonom, „bome, kao i svi drugi“, ali uz osmijeh dodaje:

– Doduše, najviše mi „zvrndalo“ zatreba kad mi moj Fariz Osojkić treba nešto nabaviti od namirnica.

(aura.ba/Mustafa SMAJLOVIĆ)