Nana, menta ili metvica se ne koristi samo u kuhinji: Neprijatelj ćelavosti i akni!

 Nana se koristi i za kozmetičke svrhe. Odličan je izvor vitamina A, C i B6, kao i minerala poput željeza i kalija, a evo zašto je još možete koristiti:

Menta kao piling za stopala

Jedan od najboljih i najučinkovitijih načina da iskoristite (nanu) metvicu je da napravite osvježavajući piling za stopala. Ona će odlično djelovati na umorna stopala i ima efekt hlađenja i ublažavanja boli u mišićima. Takođe, njena snažna antibakterijska svojstva  pomažu u borbi protiv neugodnih mirisa i infekcija.

Sastojci za piling: jedna šoljica šećera, pola šoljice maslinovog ulja, pola šoljice izdrobljene metvice, dvije kašike zobene kaše.

Nana za kosu

Nana sadrži protuupalna i antibakterijska svojstva. Takođe, nana potiče rast kose, rješava problem suvog vlasišta, jača korijen kose te pomaže istrijebiti uši. Kako bi očistili vlasište, poslužite se ovim receptom:

  1. Listove nane kuhajte u vodi oko 20 minuta.
  2. Procijedite
  3. Koristite vodu za ispiranje kose

Nana kao tonik za kožu

Nana pomaže u vraćanju pH kože. Takođe, menta sadrži salicilnu kiselinu koja pomaže u borbi protiv akni. Tonik za kožu od metvice može pomoći da se riješite otvorenih pora i da uklonite nečistoću s lica i kože. Pomiješajte listove nane u blenderu. Procijedite sok. Dodajte hladnu vodu. S vatom smjesu nježno nanesite na vrat i lice. Obrišite vlažnim peškirom.