Namirnice koje treba da dodate u svoj jelovnik u zimsko doba: PRAZILUK SPRJEČAVA ATEROSKLEROZU

U ovo doba godine na jelovniku bi trebalo da se pored crnog i bijelog luka, nađe i praziluk.

Ovaj aromatični plod odličan je protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje i probavu.

Istraživanja su pokazala da redovan unos praziluka, naročito u svježem obliku, utiče na porast nivoa dobrog holesterola (HDL), a istovremeno smanjuje nivo masnoća u krvi.

Održavanje takvog balansa u organizmu od velike je važnosti za prevenciju pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. Istovremeno, to smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.

Klinička praksa je pokazala da pacijentima koji pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk, ljekari neijretko moraju ponovo da prilagođavaju propisanu terapiju jer se krvni pritisak snizio.

Praziluk je, takođe, odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je ključno za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma, koji je bitan za zdrave kosti. Osim toga, može da djeluje i kao blag antiseptik i na taj način pomogne organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovjek može da ima brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da bi osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese trebalo da ga izbjegavaju ili uz dozvolu ljekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela. Kako objašnjavaju, razlog za to su supstance koje se nalaze u praziluku, a koje se nazivaju oksalatima. One, kada se u većim količinama unose u organizam, kristališu se i mogu da izazovu ili povećaju probleme koji inače pogađaju te pacijente.

ČAJ PROTIV KAŠLJA
Kada boli grlo i kada se suho kašlje savjetuje se čaj od praziluka. Potreban vam je jedan praziluk i litar vode. Stavite vodu da proključa, za to vrijeme isjeckajte praziluk na kolutove. Kada voda provri dodajte u ključalu vodu i isključite ringlu. Ostavite da se ohladi, pa procijedite u neku posudu. Svaki put kada prođete pored kuhinje uzmite po jednu supenu kašiku ovog napitka. To znači rasporedite litar na 24 sata, tako uzimajući jednu po jednu kašiku.