Nakon Uskrsa, i pred Božić potekle suze presvete Bogorodice u Skopju!

Ovih dana, preciznije u prošlu nedjelju, neposredno nakon jutarnje liturgije, ponovo je „zaplakala“ ikona presvete Bogorodice u crkvi “Sv. Arhangel Mihail” u selu Trubarevo blizu Skopja.

Ikona presvete Bogorodice prvi put je počela da mirotoči uoči Uskrsa, početkom aprila 2016. godine, a sada su njene „suze“ potekle uoči Božića.

Orošene oči na ikoni presvete Bogorodice prvi su primijetili vjernici nakon jutarnje molitve dok su razgovarali o tome kako će proslaviti Badnje veče i Božić. Oni su bili oduševljeni što je ikona ponovo počela da mirotoči, ali ovoga puta mnogo obimnije nego ranije.

O čudu koje se desilo u crkvi „Sv. Arhangel Mihail“ u selu Trubarevo obaviještena je skopska mitropolija, koja za sada nema komentar o tome, a nakon saznanja da je ikona presvete Bogorodice ponovo počela da mirotoči vjernici iz sela i cijelog Skoplja u još većem broju su počeli da posjećuju ovaj pravoslavni hram.

Ikona presvete Bogorodice prvi put je „zaplakala“ nakon jutarnje molitve, uoči Uskrsa 2016. godine.

„Kada je sveštenik završio nedeljnu liturgiju, jedna vjernica je oko 9 sati primijetila nekoliko kapi kako se slivaju iz lijevog oka ikone Bogorodice. Otac Boban je uzeo malo vate, obrisao je, pomirisao i rekao da miriše na sveto miro. Odmah nakon toga iz zvijezde na čelu Bogorodice je proteklo još nekoliko kapi. Ostali smo u crkvi do 17 časova, a kapi su se neprestano pojavljivale – rekao je tada predsjednik crkvenog odbora Risto Setinov.

Ta vijest je doprla i do poglavara Makedonske pravoslvne crkve, arhiepiskopa Stefana, koji je potom posjetio crkvu i pomolio se ispred ikone presvete Bogrodice, rekavši da je to Božiji znak, jer se zaista radi o sveto miro, tečnosti izuzetno prijatnog mirisa, za koju se tvrdi da ima smirujuće djejstvo.
Sveto miro je gusta i masna tečnost koja najčešće ističe iz moštiju svetaca, ali se često dešava da mirotoče i ikone. Vjeruje se da se mirotočenje javlja kada je svetac, koji se nalazi ili je oslikan u hramu, zadovoljan, i na taj način pokušava da obznani svoju dobru volju. Snimak od prošle godine kada je ista ikona plakala pogledajte ispod: