NAKON PREHLADE I GRIPE: STVARI KOJE U KUĆI OBAVEZNO TREBATE DEZINFICIRATI I ZAMIJENITI

Kako biste svoju kuću zaštitili od bakterija, virusa, odnosno od izvora moguće ponovne zaraze, važno je nakon prehlade ili gripe koju ste preležali vi ili neko od ukućana, oprati i dezifincirati sljedeća mjesta:

Kvake
Naše su ruke stalno u akciji i zato su i najčešći prenositelj klica bolesti. Čak i redovnim pranjem ruku nećete potpuno ukloniti baš svaku bakteriju ili virus i zato je potrebno prati sva mjesta koja ruke dodiruju, a posebno kvake na vratima.

Peškiri i odjeća

Sve što je u kontaktu sa tijelom za vrijeme bolesti treba oprati u vrućoj vodi koja će „ubiti uljeze“. Ručnike operite na 90 stepeni Celzijusa, a odjeću operite i dezifincirajte posebnim sredstvima.

Daljinski upravljač

Kada smo bolesni, najviše vremena provedemo u krevetu ili na kauču i to uz televizor. Dok prebacujete programe, na daljinskom upravljaču ostavljate viruse i zato redovno dezifincirajte daljinski upravljač za vrijeme i nakon bolesti.

Igračke

Ako jedan član porodice ima gripu sa želučanim i crijevnim tegobama, vjerovatno neće potrajati dugo da se i drugi član razboli. Djeca se međusobno najlakše i najbrže zaraze i zato je važno redovno dezifincirati i prati dječije igračke. Naravno, ne zaboravite i na plišane igračke koje je najbolje oprati u mašini za veš..

Četkice za zube

Većina uzročnika bolesti se, osim na rukama, nalaze i u ustima. Budući da četkice za zube cijele pordoice najčešće sve zajedno stoje u jednoj čaši, nije loše jednostavno zamijeniti cijelu garnituru četkica. Ali svakako zamijenite četkicu oboljelog člana porodice jer se virus preko nje može vratiti i ponovo izazvati bolest.