NAKON POVREDE GLAVE, ITALIJAN POČEO GOVORITI ISKLJUČIVO FRANCUSKIM JEZIKOM

Svakog jutra nakon što ustane, Džej koji je pretrpio oštećenje mozga otvara prozore i viče ‘Bonžur’.

italijan francusAnonimni pacijent, poznat kao Džej Si (JC), u svojim dvadesetim izlazio je s Francuskinjom, ali nikada nije pokazao naročito interesovanje za francusku kulturu.
Međutim, 50-godišnji muškarac sada bira isključivo francuske filmove, knjige na francuskom jeziku i jela francuske kuhinje, piše Independent. 

Džej Si je takođe učio francuski u školi, ali uprkos tome što insistira na tome da govori samo ovaj jezik, i dalje piše na italijanskom.

– Njegov francuski je pun netačnosti, ali ga govori brzo, s prenaglašenom intonacijom, koristeći prozodiju kakva se može čuti u filmovima. Džej Si predstavlja tipičnu karikaturu Francuza. Ne pokazuje frustraciju ako ga ljudi ne razumiju kad govori francuski – navodi se u izvještaju Univerziteta u Edinburgu.

Džej Si nije prva osoba koja je počela da govori isključivo na nekom stranom jeziku nakon povrede glave. Do sada je u svijetu zabilježeno oko 60 ovakvih slučajeva. Pacijent takođe kupuje velike količine stvari. Nedavno su mu, na primjer, bile potrebne dvije vješalice za odjeću, a kupio ih je 70.