Nakon napada doge na bebu: UKRŠTALI DESET PASMINA DA BI DOBILI “SUPERPSA”

Doge, kao i rotvajleri, jako su nepredvidive pasmine koje treba s velikim oprezom držati u blizini djece jer oni bez problema mogu napasti vlasnika ili nekoga iz obitelj

Nakon što je djevojčicu, staru nešto više od mjesec dana, u petak u porodičnoj kući u mjestu u blizini Đurđevca (Hrvatska) pas ugrizao za glavicu, nanijevši joj teže povrede, ljekari Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, su još uvijek oprezni i ne žele davati nikakve prognoze. Kažu da je njeno stanje posljednjih dana nepromijenjeno što znači da nema dodatnih upalnih promjena ili komplikacija.

Otac bebe je dobio kaznenu prijavu, u kojoj je osumničen zbog povrede djetetovih prava, odnosno grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti i to za teži oblik djela, kojim je zapriječena kazna zatvora od jedne do osam godina jer je dijete teško povrijeđeno. On je, inače, vlasnik mužjaka Agaresa starog tri godine, koji je ugrizao bebu

Nakon ovog slučaja dosta se priča o dogama, pasmini koja se svrstava u opasne pse. Stručnjaci kažu da je to pas koji je nastao u argentinskom laboratoriju miješanjem čak deset različitih pasmina. Tvrde to kinolozi i uzgajivači te pasmine koji nadalje navode da se radi o snažnoj životinji koja može doseći težinu od 40 do 60 kilograma i koja se često koristi u lovu na veliku divljač, piše Jutarnji list.

Pritom ističu kako su jako zaštitnički nastrojene prema vlasnicima, te da imaju vrlo nizak prag tolerancije prema drugim psima. Komentarišući ovaj slučaj, veterinarka Silvija Rakočević ustvrdila je kako je branio svoj terotorij.

“Doge, kao i rotvajleri, jako su nepredvidive pasmine koje treba s velikim oprezom držati u blizini djece jer oni bez problema mogu napasti vlasnika ili nekoga iz obitelji. U ovom napadu najvjerovatnije je psu došlo do neke malfunkcije u mozgu gdje se on počeo osjećati ugroženo zbog mirisa djeteta te ga percipirao kao plijen. To se naziva teritorijalna agresivnost i u takvim situacijama pas ne prepoznaje da je u pitanju dijete vlasnika”, kazala je Rakočević.

Mladen Ercegović, kao dugogodišnji uzgajivač američkih stafordskih terijera, kazao je da “Doga Argentina nije opasna pasmina, već “stabilna pasmina uzgojena u Argentini prvenstveno za lov na pume”, zbog čega dolazi do izražaja njegov nagon za lovom.

“Kad imate takvog psa, ako se time bavite, vi ga u urbanoj sredini morate socijalizirati inače dolazi do izražaja njegov nagon za što je zapravo ovaj pas i namijenjen. Kao i kod tih, takozvanih, opasnih pasa, borbenih, pitbull terijera i njegovih srodnika koji su zakonom tretirani kao opasni psi i time zabranjeni, zato jer su nastali iz borbi i njemu je to u genu. Ako ga socijalizirate i taj njegov gen sputavate, što je više moguće, možete imati izvrsnog kućnog ljubimca”, uvjerava Ercegović.

Smatra kako odgovornost vlasnika pasa uvijek postoji te dodaje da je taj pas po zakonima i pravilnicima automatizmom proglašen opasnim psom pa mora proći test socijalizacije. Postoji i mogućnost da takav test prođe, no ovakav slučaj je za svaku osudu.

Arsenio Ilić, koji već pet godina uzgaja argentinske doge, kaže da su puno agresivnije od drugih pasa, no kaže da nisu opasni za ljude ako su dobro odgojeni.