Nakon dva dana bez cigareta lakše se diše, srce bolje radi, hrana je ukusnija…

U samo 20 minuta nakon zadnje cigarete usporavaju se otkucaji srca, a povišen krvni pritisak uzrokovan pušenjem opada


Ako ste ikada pokušali da prestanete da pušite, znate koliko je teško da odbacite tu naviku. Čak i ako toga niste svjesni, nikotin nas lišava kiseonika, smanjuje proizvodnju kolagena i utiče na elastičnost kože koja postaje umorna i bez sjaja.

Nevjerovatno je koliko se toga događa u tijelu, navodi Her, tokom samo dva dana bez cigareta. Možda vas ovo podstakne da pušenje zamijenite nekom mnogo zdravijom aktivnosti.

U samo 20 minuta nakon posljednje cigarete usporavaju se otkucaji srca, a povišen krvni pritisak uzrokovan pušenjem opada. Dakle, tada se smanjuje i rizik za srčani zastoj i pojavljivanje ugrušaka, a možete da primjetite da vam ekstremiteti postaju topliji.

Lakše dišete i krećete se

Ako niste znali, pušenjem se u krvi skuplja ugljen-monoksid, a on je otrovan u velikim dozama. Osam sati nakon prestanka pušenja smanjuju se količina monoksida, a povećava nivo kiseonika zbog kog lakše dišemo i više nam se mišići ne umaraju tako brzo.

Srce bolje radi

Nakon jednog dana bez cigareta, srce bolje pumpa krv jer ima više kiseonika, odnosno više se ne muči.

Ukus i miris hrane su intenzivniji

Štetne materije u cigaretama uništavaju završetke naših nerava zbog čega ne osjećamo ukus i miris hrane kao prije nego što smo počeli da pušimo. Samo dva dana nakon što smo cigaretama rekli doviđenja, čula ukusa i mirisa se vraćaju u normalu, a sva hrana je odjednom ukusnija.

Ako ste izdržali dva dana bez pušenja, gurajte dalje

Nakon ovog perioda možemo ući u krizu jer tijelo naporno radi kako bi se rešilo svih loših materija. Postajemo razdražljivi i osjećamo veliku potrebu za cigaretom, ali upravo se tada treba da se suzdržimo od njih. Pijte puno vode, šetajte na svežem vazduhu, a pomoći vam mogu i nikotinski suplementi.