Najzdraviji dio bijelog luka često završi u smeću

Svi znaju za ljekovita svojstva bijelog luka, a moguće je da se radi o prvoj biljci koja je službeno proglašena ljekovitom prije više od 5.000 godina. Današnja nauka je to potvrdila, ali dodala još nešto. Osim samog bijelog luka, iznimno je ljekovita i ljuska koja najčešće završi u smeću. Ljuska bijelog luka je nešto o čemu biste trebali dvaput razmisliti prije nego ju bacite u smeće

Osim samog luka, koji je najčešće konzumirani dio ove potentne biljke, ljuska je često zanemareni dio. Ispada da je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidansa, a brojni stručnjaci tvrde da je ljuska zbog svojih posebnih svojstava ak i bogatija u zdravim sastojcima od samoga luka. U ljusci je spoj flavonol koji je bogat vlaknima i snižava krvni tlak. To znači da je dobar za srce, probavu, snižava holesterol, ali i mnoge druge stvari.

Bijele ‘papiriće’ ljuske možete iskoristiti na ovih 6 načina:

Sačuvajte ih u hladnjaku i ubacite ih u supe kako bi pojačali okus.
Napravite kompost od njih.
Kada pržite bijeli luk, ne morate ga prije toga oguliti. Zdravi sloj bijelog luka će poslužiti kao zaštita zbog kojih će unutarnji dio biti mekši.
Jednostavno ih pojedite! Kada gulite ljuske sa bijelog luka, također mičete i sve ljekovite stvari koje se nalaze u ljuskama. Ipak, provjerite i budite sigurni da nije šprican prije toga. Kod organskog bijelog luka ne bi trebalo biti problema.
Skuhajte čaj! Jednostavno ljuske ubacite u vrelu vodu i pričekajte par minuta.
Odličan dodatak ručku može biti bijeli luk iz rerne. Ispecite ga zajedno s ljuskom i dodajte ga jelu.