Najviše spavaju, najmanje rade i najduže žive: 10 TOP ZEMALJA DEMBELIJA; MEĐU NJIMA NEMA AMERIKE, KINE, BRITANIJE…

Naprimjer, u Kini se dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, a u Luksemburgu 36

Balans između poslovnih obaveza i privatnog života sve se više ističe kao važan faktor blagostanja. Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada imamo u vidu način i troškove života u velikim gradovima.

Teško je odrediti šta tačno čini dobru ravnotežu. Prelazak na status “frilensera” ili rad sa fleksibilnim radnim vremenom može izgledati krajnje privlačno, ali takva organizacija poslovnih aktivnosti često nije izvodljiva za većinu profesija, piše Travel magazine.

Ako vas zanima koji narodi uspijevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vrijeme, pogledajte rezultate jedne studije u nastavku. Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati nedeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Ko je na vrhu?

Luksemburg je zemlja koja se nalazi na samom vrhu, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva. Austrija i Danska zauzimaju drugo i treće mjesto. Obje zemlje daju radnicima minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje.

Što se ostalih tiče, ovo su zemlje čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:
1. Luksemburg
2. Austrija
3. Danska
4. Norveška
5. Finska
6. Švedska
7. Francuska
8. Bjelorusija
9. Holandija
10. Švajcarska

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati nedeljno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tokom noći što je dobar rezultat. Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

Sa druge strane, Kina, Meksiko i Malezija nisu pokazali zavidne rezultate i izuzetno su loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati nedeljno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.