Najvažniji i najopasniji sati za naše tijelo: Iza ponoći se približavamo stanju prije našeg rođenja!

Naš je organizam precizan stroj u kojem svaki dio obavlja svoj posao u određeno vrijeme.

Ovdje pročitajte kada je najbolje vrijeme da potpuno iskoristite sposobnosti svojeg tijela, a kada trebate štedjeti pojedine njegove dijelove da biste bili zdravi, odmorni i uspješni.

24 sata:

Odsječeni od ustaljenog dnevnog ritma, ostajemo sami sa sobom, čak i ako u krevetu spavamo udvoje.

Sada se približavamo stanju prije našeg rođenja; sami smo, na toplom i najčešće skutreni. Začudo, naša se koža noću obnavlja mnogo brže nego danju; zbog bržeg dijeljenja stanica.

1 sat:

Sat ili dva nakon početka spavanja san je najdublji. Noću sanjamo otprilike svakih 90 minuta, a san može potrajati i do jednog sata. Njegova dubina prema jutru se postepeno smanjuje.

Onaj tko je u to vrijeme budan, spušta se prema najnižoj razini aktivnosti koju tijelo doseže oko tri sata ujutro. Tada se događa i najveći broj nesreća i katastrofa izazvanih čovjekovom nepažnjom.

2 sata:

Tko kasno odlazi na spavanje, u ovo doba, osjeća hladnoću u nogama; krvotok se usporava. Koža postaje gotovo neosjetljiva na ubod igle.

3 sata:

Između 3 i 4 sata čovjek je na najnižoj točki svih tjelesnih i duševnih aktivnosti što djelomice možemo zahvaliti hormonu melatoninu. On čini čovjeka pospanim i labilnim.

Tijekom dana, zbog djelovanja dnevnog svjetla, lučenje tog hormona je spriječeno pa smo raspoloženiji i aktivniji. Jetra počinje raditi pojačano, a tijelo  bolje podnosi oskudicu kisika.

4 sata:

Tijelo dobija porciju stres–hormona zvanog kortizol. On na tijelo djeluje poput baterija električnog automobila, koje su se noću napunile i sada su spremne za dnevne napore.

Međutim, u to vrijeme, mnogi bolesnici teško podnose djelovanje tog hormona i to je za njih kritično vrijeme.

5 sati:

Tko zna zašto, ali u to vrijeme tijelo izlučuje maksimalnu količinu muškog spolnog hormona testosterona. Koncentracija kortizona šest je pak puta veća od dnevnog prosjeka.

6 sati:

Lučenje kortizola tada djeluje na tijelo poput budilice. U čitavom se tijelu pobuđuje izmjena tvari. U krv ulaze povećane količine glukoze i aminokiselina. Tako energija i bjelančevine pripremaju tijelo za dnevne napore.

7 sati:

Povećavaju se tlak i tjelesna temperatura, tijelo počinje raditi, čovjek se aktivira. Sada treba doručkovati kao kralj!

8 sati:

Žlijezde luče najviše hormona.

9 sati:

Mozak je najbistriji, ako se spremate za nastup ili ispit tada se još jednom propitujte, a ako dobijate injekcije, neka to bude upravo u 9 – neće vam se pojaviti temperatura ni vrtoglavica.

10 sati:

Tjelesna temperatura u ovo vrijeme doseže svoj maksimum, a s njom i sposobnost obavljanja poslova. No, u ovo doba srce je osjetljivije na stresove, pa radi mnogo brže nego, primjerice, navečer.

11 sati:

Vrijeme koncentracije. Najzad je organizam sasvim probuđen; umor ga ponovno osvaja kasnije.

12 sati:

Nakon faze vrhunske aktivnosti slijedi potreba za mirovanjem. Tko se toga ne pridržava, mogu mu se u poslu događati greške!

Naime, organski sat upravo još jednom otkucava krizno doba. Taj prijelaz iz prve u drugu fazu dana prati i povećanje količine želučane kiseline.

13 sati:

U ovaj sat sposobnost obavljanja poslova opada i do 20 posto u odnosu na dnevni prosječni učinak. Sada je posebno aktivna žuč.

14 sati:

Krvni tlak i prisustvo hormona i dalje opadaju. Spava vam se! Prijao bi vam odmor, barem od pola sata. U to doba lokalne anestezije prilikom bolnih obrada djeluju najbolje i najdublje.

Posjet zubaru je u to vrijeme manje bolan nego inače, zubi su najmanje osjetljivi na bol u to doba dana. Injekcije protiv boli djeluju sada 30 minuta, navečer samo 19, a poslije podne samo – 12 minuta.

15 sati:

Početak nove aktivnosti, faza uzleta. Dobro vrijeme za učenje i fizičke djelatnosti.

16 sati:

Krvotok i krvni tlak dobivaju novi polet. Najbolji rezultati za sportaše. Radnici u tvornicama sada bilježe povećanu produktivnost. U to vrijeme najbolje djeluju lijekovi za smanjenje kiselina u tijelu.

17 sati:

Između 17 i 18 sati tijelo je na vrhuncu aktivnosti, ali je ipak niži od onoga u prijepodnevnim satima. Rad srca je pojačan, a i potrošnja kisika se povećava.

Vrijeme jako intenzivnog rada bubrega i mjehura, a između 16 i 18 sati rastu nam najbrže kosa i nokti.

18 sati:

Organizam se priprema za večernji odmor. Sada čovjek želi toplinu doma, sklon je čitanju, razgovorima, hobijima, razmišljanjui ili ljenčarenju.

Spremni smo i za večernji obrok. Gušterača je posebno aktivna.

19 sati:

Puls i krvni tlak padaju tako nisko da liječnici ne preporučuju uzimanje sredstava za snižavanje tlaka u ovo doba dana. Preparati koji djeluju na središnji živčani sustav sada imaju pojačan utjecaj.

20 sati:

U tijelu se događaju bitne promjene, opada sadržaj masnoća u jetri, a iskorištena krv pojačano se vraća u srce, odnosno u pluća. Lijekovi protiv alergija i astme najjače djeluju.

 

(oazaznanja.com)