Najukusniji čuvar zdravlja: Tamna čokolada donosi puno pozitivnih promjena u vašem tijelu    

 Tamna čokolada ima vlastitu nutritivnu vrijednost – bogatu kombinaciju korisnih antioksidanata. Time djeluje na naše organe i pomaže u svakodnevnom životu.

Tamna čokolada zaista je prepuna antioksidanata. Ustvari, jedno istraživanje BMC Chemistry otkrilo je da su antioksidativne sposobnosti tamne čokolade moćnije od bilo kojeg testiranog voća.

Tamna čokolada je sjajan izvor antioksidanata, uključujući polifenole, flavanole i katehine. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija tijela od slobodnih radikala, što može dovesti do bolesti srca, tvrdi Sabrina Russo, RD iz države New York.

Što se tiče zaštite srca, ako pojedete komadić tamne čokolade, to bi moglo biti jednako korisno kao i kriška voća.

 Štiti kožu

Flavonoidni antioksidant ima beskrajne koristi, a zapravo bi mogao djelovati na zaštitu kože od sunca.

  • Flavanoli u čokoladi također mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kože od sunca. Ovi spojevi poboljšavaju protok krvi, debljinu kože i hidrataciju- rekla je Russo.

 Krvni pritisak

Jaclyn London, voditeljica prehrane i wellnessa u WW, govorila je o tamnoj čokoladi kao velikom izvoru antioksidanata.

  • U odnosu na težinu čokolada ima najviše polifenola od svih ostalih namirnica poznatih i kao antioksidativna jedinjenja. Što se tiče izbora čokolade, što je veći postotak kakaa, to je veći sadržaj antioksidanata u samoj čokoladi. Tamna čokolada obično sadrži više nivoe od ostalih vrsta, što je čini izborom bogatim antioksidantima – dodala je.

 

Ovi antioksidanti su povezani sa smanjenjem upale i regulacijom krvnog pritiska.

Djeluje i na mozak

Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi možda su samo čudotvorna komponenta. Ne samo da štite vašu kožu, srce i snižavaju krvni pritisak, nego pomažu i vašem mozgu.

  • Flavonoidi prisutni u tamnoj čokoladi poboljšavaju kognitivne funkcije povećavajući cerebralni protok krvi. Tamna čokolada može koristiti pamćenju i spoznaji kod zdravih odraslih osoba- objašnjava dr. Rashmi Byakodi iz Best for Nutrition.