Najsretniji čovjek na svijetu donosi pet savjeta za bolji život: Poslušajte šta vam poručuje (VIDEO)

Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći vještinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate da se zapitate šta je to što je zaista važno, kaže Mati Ričards, poznatiji kao “najsrećniji čovjek na svijetu”.

Najsretniji čovjek na svijetu, Mati Ričard, sa 26 godina je kao mladi naučnik otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i posljednjih 50 godina proveo učeći kako biti sretan. Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Viskonsinu, dokazala da je Ričard najsretniji čovjek na svijetu.

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svjesnosti, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada prije nije bila zabilježena.

– Sreća je veština koju treba učiti – kaže Ričard koji je podijelio pet jednostavnih savjeta kako biti sretan.

Ne brinite se

– Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rješenje, uradite to. Ako ne postoji rješenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put – savjetuje Ričard.

Trenirajte sretan život

– Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za sretan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vježbanja, a vježbanje zahtjeva vrijeme – kaže Ričard.

 Pronađite svoju strast

– Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći vještinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate da se zapitate šta je to što je zaista, zaista važno – kaže najsretniji čovjek na svijetu.
Kako je rekao, grčki pjesnik Aristofan rekao je da obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvijek tamo gde mislite da bi mogao da bude. Postoji neko područje, vještina koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.

 Želite sreću svakom

– Budite altruisti i poželite da svaki čovjek na svijetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Željeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da budu saosećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači željeti samo dobro u ljudima – ističe Ričard.

Pomažite drugima

– Gdje god da odem, idem sa ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače igde i išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gdje živim, na Himalajima. Kad god siđem sa Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena – savjetuje on.

(Vijesti.me)