Najsočniji nedjeljni ručak: Pile u mlijeku sa majčinom dušicom i limunom!

Preukusno jelo, savršeno za svečani ručak!

Sastojci: 1,5 kg piletine (cijelo pile), malo maslinovog ulja, 600 ml mlijeka, sok i korica od 2 limuna,  1 glavica bijelog luka (razbijena na čehnove), 1 kašičica crnog bibera u zrnu, 4 lovorova lista,  5-6 grančica svježe majčine dušice

Priprema:

Rernu zagrijte na 190 stepeni i priremite dublju manju tepsiju za pečenje koju možete da stavite i na ringlu.

Pile postavite na grudi pa duž leđa isjecite sa obe strane kičme tako da se pile otvori a kičmu bacite. Okrenite sada tako da grudi budu na gore pa dlanom spljoštite pile da dobijete leptir oblik.

Postavite tepsiju na ringlu i zagrijte sa malo maslinovog ulja na srednje jaku temperaturu. Stavite pile grudima na dole da se zapeče oko 5-10 minuta. Možete okrenuti jednom a i ne morate.

Zatim iscijedite ulje, nalijte mlijeko, stavite sok i koricu limuna, zrna bibera, izlomljene čehnove bijelog luka, lovorov list i polovinu majčine dušice.

Pecite u rerni oko sat i po, s tim što ćete na 15-20 minuta okretati pile da bi se podjednako namakalo u sosu sa obe strane. Kada je pile pečeno izvadite ga iz rerne i isijecite na porciju kada se malo prohladi.

Za to vrijeme na malo maslinovog ulja propržite preostale grančice ruzmarina da postanu hrskave – nekoliko minuta.

Služite meso uz prilog (pirinač ili pire krompir, preliven sosom (surutkom) koji je ostao nakon pečenja i posuto hrskavim grančicama majčine dušice.