Najpoznatiji stručnjak za zdravu ishranu, Darin Olien otkriva: 12 PRAVILA DA NIKADA NE OBOLITE!

Dvanaest koraka zdravlja osmišljenih od strane stručnjaka za zdrav život je sve što morate da znate o zdravlju

Darin Olien

Darin Olien je ljubitelj zdrave ishrane i međunarodno priznat stručnjak za oblast ishrane i zdravog načina života. Njegova knjiga “Energija u tanjiru: Pet izvora supermoći” zasnovana je na praktičnim savjetima koji će vam pomoći da bolje razumijete sebe, svoje tijelo i da počnete već danas da bolje živite.

Donosimo vam 12 savjeta koji se svakodnevno moraju poštovati:

1. Popijte najmanje 30 ml vode po kilogramu mase, ili po mogućnosti više (osoba teška 55 kilograma, treba da pije najmanje oko 1,7 litara vode). U svaku litru vode dodajte oko četvrtinu kašičice himalajske soli. Promućkajte flašu prije ispijanja vode i uživajte u njoj.

2. Izbjegavajte šećer, ali i koncentrovane zaslađivače poput kukuruznog skroba, kao i vještačke zaslađivače – koji su još gori od šećera. Pokušajte da šećer svedete na minimum. Neka to bude najmanje 10 grama po obroku.

3. Odbacite industrijski prerađenu hranu. Jedite samo kuhanu, domaću hranu, po mogućnosti od povrća, voća i mesa.

4. Prije jela, duboko udahnite i izrazite zahvalnost. Završite sa jelom kada ste siti 80%. Nakon 10 minuta osjećaćete se potpuno zadovoljno.

5. Ne žalite se na druge ljude i to što vas navode na loš način života. Vi sami odlučujete šta ćete staviti u usta. Ne žalite se na život. Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to. Ovo je tvoj život – ne troši ga uzalud!

6. Pripremite velike porcije salate sa začinskim biljem, mahunarkama, voćem, sjemenkama, orasima… Kupi sebi veliku zdjelu za salatu. Ne ograničavaj se. Jedi salatu koliko ti je volja…

7. Uvijek nosite odjeću od prirodnih tkanina – organski pamuk, lan, svila, vuna, konoplja. Koža je najvažniji organ, koji mi na žalost slabo poštujemo. Odjeća koja u sebi ima vještačke materijale uništava naš najveći organ – kožu.

8. Duboko dišite. Disanje iz nosa je jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa.


9. Trudite se da ne pijete kafu svaki dan. Samo vam se čini da bez kafe ne možete da preživite. Postoje mnogo korisniji načini za dopunu energije. Zapamtite, kafa povećava kiselost organizma i to negira sve njene prednosti.

10. Hladna voda liječi. Završite tuširanje hladnom vodom. Izađite na hladan dan u majici kratkih rukava. Blaga hladnoća podstiče imuni sistem, pojačava sagorijevanje masti i produžava mladost.

11. Spavajte u potpunom mraku – bez telefona, sata, tableta ili televizora. Ne dopustite da vam u sobu uđe zračak svetlosti sa ulice koji se pojavljuje kroz zavjese. Ako sebi ne možete da osigurate mrak, spavajte sa povezom preko očiju.

12. Slušajte sebe, svoje iskustvo, intuiciju, tijelo…