Najpopularniji načini prehrane za mršavljenje ove godine

mrsavljenje-dijetaTeško je reći da na našoj planeti postoji i jedna djevojka koja nikada nije bila, ili makar obećala sebi da od ponedjeljka kreće na dijetu. U cilju postizanja što boljeg izgleda, sa željom da izgledamo vitkije i zgodnije, izbacujemo iz tanjura svakojake „nezdrave“ namirnice, prateći naravno svjetske trendove i ljepotice koje su za „samo 15 dana izgubile i do 15kg“.

Dijete
Postoji ogroman broj najrazličitijih dijeta – načina prehrane, koji su dijelom istiniti, a dijelom su mit. Uz konsultacije sa nutricionistima možemo saznati koja je to vrsta hrane koja našem organizmu prija, a koja mu škodi. Prehranu baziramo i prema krvnim grupama, prema tipu gojaznosti, prema godinama i drugim raznoraznim stvarima.
Tako danas u svijetu postoji veliki broj najraznovrsnijih dijeta koje dobijaju imena prema područjima i teritorijama na kojima su nastale, pa su tako popularne i čuvena Švedska dijeta, Mediteranska dijeta, zatim dijeta Beverly Hills, Europska, pa čak i UN dijeta i mnoge druge.

Švedska dijeta
Kao što je prethodnih godina svijet naprosto poludio za Hrono načinom prehrane koji je davao savršene rezultate mršavljenja (bar tako oprobaoci kažu), ove godine masa je okupirana takozvanom LCHF (Low Carb, High Fat) ili Švedskom dijetom.
Naziv je naravno dobila jer su ovakav način prehrane koji se bazira na smanjenom unosu šećera i povećanom unosu proteina i zdravih masti, prvi oprobali Šveđani. Također, prema ovoj dijeti, nije važno koliko ste kalorija na dan unijeli i kada ste jeli prema satnici – važno je samo da ne unosite određenu skupinu namirnica.
Tako će ljubitelji mesa obožavati ovu dijetu, baš zbog toga što su meso i mliječni proizvodi ovdje dozvoljeni. Dozvoljena su također i jaja, povrće koje raste iznad zemlje, riba i orašasti plodovi. Ponekada je dozvoljeno i voće umjesto slatkiša, mrkva, cikla, rotkva i repa, kao i malo čokolade sa većim sadržajem kakaoa.
Ono što je apsolutno zabranjeno jesu slatkiši, margarin, pivo, rafinirana ulja, žitarice i škrob.

Ako se pridržavate ovog načina prehrane, nutricionisti tvrde da ćete ne samo izgubiti kilograme, već da ćete  biti u potpunosti zdravi.
Liposukcijska prehrana
Ovaj način prehrane jeste jedan od onih koji vam obećavaju 10 kilograma manje za 10 dana. Pa da vidimo da li je to zaista tako.

Liposukcijska prehrana, smatra se, brzo dovodi do reguliranja tjelesne težine, a da istovremeno ne morate da se izgladnjujete, pa čak ni da vježbate. Vrlo je jednostavna za primjenu, a kako tvrde stručnjaci i bezbedna je za ljudsko zdravlje. Ipak, kako poneki smatraju da se njome unose samo proteinski napici i šejkovi, kao i kakvi suplementi, smatra se da bi nadzor lječnika bio neophodan.
Ova dijeta idealna je za osobe koje na nekim dijelovima tjela imaju višak masnih naslaga, u prijevodu idealna je za skidanje sala. Sastoji se u konzumiranju samo proteina, aminokiselina i to u vidu suplemenata, šejkova, a po nekima se mogu unositi i namirnice (hrana) sa velikim sadržajem proteina. Na taj način masti počinju da se troše i razgrađuju u tijelu i osobe koje se pridržavaju dijete gube veliki postotak masnoća za samo 10 dana.

Ovo je još jedna od dijeta, tj načina prehrane za kojom je svijet poludio, jer su upravo svjetske zvijezde uspijevale pomoću nje skinuti ogroman višak kilograma. Međutim, vjerojatno da se samo radi o još jednoj u nizu dijeta koju će već sutra nadmašiti neka nova i suvremenija.