Najplodnija žena na svijetu dolazi iz Ugande: 37-godišnjakinja rodila 38-ero zdrave djece!

Ona je rekorderka po broju zdravih trudnoća i poroda, a svu je djecu dobila s istim mužem
Mariam Nabatanzi Babirye, 37-godišnjakinja iz sela Kabimiri u Ugandi, neviđeno je plodna, zaključak je stručnjaka. Naime, ta je žena rodila čak 38-ero zdrave djece, a svi su začeti s istim muškarcem.

Njeni suseljani zbog toga su joj dodijelili nadimak Nalongo Muzaala Bana koji u slobodno prijevodu znači “majka blizanaca koja rađa četvorke”.

Mariam je do sada šest puta rodila blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i samo dva puta je bila trudna i rodila samo jedno dijete.
I iako su te rekordne višeplodne trudnoće iznenađenje za velik broj ljudi, one nisu šokirale Mariam, koja kaže kako sklonost za to postoji već dugo u njenoj porodici.
– Moj otac ima 45-ero djece s nekoliko različitih žena, a sve su one rađale dvojke, trojke i četvorke – izjavila je za Ugandian Daily, piše express.hr.

Dr. Charles Kiggundu, ginekolog iz bolnice Mulagao smatra kako je Mariam zaista naslijedila svoju plodnost od oca.

– Ona ima genetsku sklonost za hiperovulaciju, pri kojoj otpušta nekoliko jajašca u istom ciklusu. Zbog toga se povećavaju šanse blizanačkih i višeplodnih trudnoća – objašnjava Kiggundu.

Mariam se udala jako mala, sa 13 godina. Već je iste godine rodila svoju prvu djecu – blizance. Kaže kako je nekoliko puta tražila od liječnike savjet kako da smanji svoju plodnost, no oni su joj rekli da, s obzirom da proizvodi toliko jajašaca, hormonalne kontraceptivne metode, pa i one ostale, bi mogle naštetiti njenom zdravlju.
– Trenutno živim sa 21 svoje djece. Nekolicinu njih su posvojili parovi koji ne mogu imati djecu. Ostali žive s našim rođacima i članovima obitelji koji nam pomažu prehraniti ih i odgojiti ih. Stručnjaci koji su promatrali njenu djecu kažu kako ona ne samo da su iznenađujuće zdrava, već su i sva natprosječno inteligentna.
Da su tabloidi postojali u 18. vijeku, sigurno bi poludjeli za porodiciom ruskog seljaka Fjodora Vasiljeva, jer je njegova prva supruga (čije je ime nepoznato), navodno rodila najviše djece na svijetu. Prema podacima lokalnog manastira, koji su se zatim slali vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je između 1725. i 1765. godine čak 16 pari blizanaca, sedam ‘setova’ trojka i četiri puta četvorke. Preživjela je dakle ukupno 27 poroda, te je rodila čak 69 djece.

“To zvuči fantastično. Mislim, 69 djece? Dajte, molim vas!”, komentar je Jamesa Segarsa, direktora Odjela za reproduktivnu nauku i istraživanje ženskog zdravlja na fakultetu Johns Hopkins.

Postavlja se stoga pitanje postoje li ograničenja kad je riječ o tome koliko djece žena može prirodnim putem začeti i roditi? A suvremena znanost tvrdi da je, bar u teoriji, brojka veća nego što biste ikad pomislili.

Matematički gledano, lako je moguće iznijeti 27 trudnoća tijekom 40 godina. Pogotovo ako uzmete u obzir da trudnoće s trojkama i četvorkama obično traju kraće od devet mjeseci. To bi značilo da je tijekom 40 godina, gospođa Vasiljev njih čak 18 provela u drugom stanju, što je manje od polovice vremena. Ali je li to ostvarivo u stvarnosti, sasvim je druga priča.