Najnesretniji brakovi u književnosti

Fikcija je sretno utočište svih nesretnih priča o bitkama koje se odvijaju između ljudi spojenih zavjetima zajedničkog života sve do njegovog kraja. Evo nekoliko knjiga koje daju bolne primjere neslavnih krajeva velikih književnih bračnih zajednica

 

Madam Bovary, Gustave Flaubert
Kad razmišljamo o bračnoj nesreći, prva junakinja klasične literature koja nam pada na pamet obično je Emma Bovary. Njen dosadni suprug ne može ispuniti divlje čežnje koje razdiru romantičnu Emmu. U ovom portretu bračnog raspada često je isticanje neskrivenog prezira prema jadnom suprugu Charlesu. No rijetko čitatelji promotre njegovu perspektivu: kako se osjeća čovjek koji je iznevjeren, prevaren, zbunjen i koji se cijeli život nosio s velikom taštinom i nezadovoljstvom u kućnoj atmosferi.

Ledena oluja, Rick Moody
U ovoj priči o tjeskobi u predgrađu Connecticuta brak je usamljeno mjesto za život. Radnja se odvija sredinom 70-ih, a u braku Benjamina i Elene Hood razgovor je rijetkost, intimnost je fikcija dok je seks relikt iz prošlosti. Svoje obostrano nezadovoljstvo udružuju u akciji sudjelovanja na tulumu ‘razmjene ključeva’, na kojem dobiveni ključ auta vodi do spavaće sobe osobe koja ga je ostavila. Tijekom zabave vani bjesni ledena oluja koja će donijeti tragediju njihovoj obitelji, ali i prije nje u njihovom braku vladalo je ledeno razočarenje.

Frenzy, David Grossman
Shaul je uvjeren da njegova žena Elisheva ima aferu i u mahnitom ritmu skuplja sve ‘dokaze’ njene nevjere. Rezultat je grozničava potentna vizija u kojoj se isprepliću ljubav i ljubomora. Nije bitno što je stvarnost, jer priča stavlja naglasak na tragediju sumnje u osobu s kojom živimo, a zapravo je ne poznajemo.

Doba nevinosti, Edith Wharton
U ovom romanu sukobljavaju se osjećaj odgovornosti i obiteljskih obaveza te strasti prema drugoj osobi. Leland Archer oženjen je May, osobom koju su formirali njen odgoj i tradicija, a ne njene prave duhovne potrebe. Tijekom jednog izlaska Leland se očajnički zaljubljuje u nekonvencionalnu supruginu rođakinju, zavodljivu i krhku Ellenu Olensku. No May ga zauvijek veže za sebe dobro tempiranom trudnoćom, a on do kraja života ostaje zatvorenik svojih slabosti i popuštanja.

Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj
Osim što u legendarnoj i vjerojatno najcitiranijoj rečenici iz nekog književnog djela doznajemo da sve sretne obitelji nalikuju jedna drugoj te da su sve nesretne obitelji nesretne na samo njima svojstven način, saznajemo i detalje glavne priče koja vodi u propast tragično ostrašćenu junakinju. Ali ni brak Aninog brata Stive i njegove supruge Dolly nije sretan i obilježen je nevjerom. No Dolly kasnije objašnjava Ani da mu je oprostila ne iz obaveze ili zato što je ‘dobra i pokorna žena’, već jednostavno zato što joj nikad nitko nije predložio bilo što slično. U njenim riječima leži još veći očaj rezignacije.

The Awakening, Kate Chopin
Leon Pontellier bio je vrlo uviđavan suprug dok je vidio naznake submisivnosti u svojoj ženi. Ona, s druge strane, u jednom trenutku osvijesti to da joj brak učinkovito zatvara sve portale romanse, sreće i snova. Otkriva da joj slobodu nudi – plivanje. No, kao što pretpostavljate, njeno otkriće dovodi i do tragičnog kraja nakon probuđene snage.

Revolutionary Road, Richard Yates
U kući, u predgrađu, u braku, mirnim životom egzistiraju April i Frank Wheeler. Nakon nekog vremena počinju se zabrinjavati pitajući se postaju li neopisivo dosadni, neautentični odrazi svega što mrze. Yates nam daje do znanja da ljubav nudi utočište, ali i neizostavnu zamku. U ovoj priči postaje loše prije samog početka odvijanja događaja.

Temporary Matters, Jhumpa Lahiri
Nema znakovitih lupanja vratima, vike, bijesa ili vađenja smrtonosnog oružja u uvodnoj priči zbirke ‘The Interpreter of Maladies’. Mladi bračni par, Shoba i Shukumar, polako i u tišini oporavljaju se od smrti svog prvog djeteta, povlačeći se svaki u svoj privatni ocean gubitka. Jednog dana, dok je cijelo naselje bilo u mraku zbog gubitka struje, provode vrijeme otkrivajući jedno drugom nešto što si nikad dotad nisu rekli. Razmjenjuju priznanja, sve dok ona ne otkrije da ga planira ostaviti.