Najmoćnija hamajlija: TURSKO OKO ILI “NAZAR” ČUVA KUĆU, ŠTITI OD UROKA I ZLIH POGLEDA

“Tursko oko” donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmjerilo” svakog posjetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda
Oči su rječitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Kako se onda za neko oko može reći da je zlo? Može, ali samo ukoliko se radi o popularnom talismanu izrađenom od plavog stakla, koji je posebno na cijeni u Turskoj i Grčkoj. Poznatiji i kao “tursko oko” ili “nazar”, ovaj suvenir se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda.

Ovakvo vjerovanje nije vezano samo za Tursku. Naprotiv, smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana. Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primjerci u bijeloj, crnoj ili zlatnoj boji.

Značenje, naravno, ostaje nepromijenjeno o kojoj god boji da se radi – tursko oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmjerilo” svakog posjetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda. Čest je detalj i u kancelarijama, kolima, na farmama – jednom riječju, svuda gdje postoji “opasnost” da se neko previše “zagleda” u vašu imovinu!

Ipak, najzanimljiviji primjerci Nazara se mogu naći upravo u Turskoj. Osim najučestalijih hamajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita ali i odjeća sa ovim simbolom. Zanimljivo je dodati da je Nazar takođe zaštitni znak privatne turske avio-kompanije Fly Air.

Prema vjerovanju Turaka, treba se zaštiti upravo od onih lijepih i upečatljivih očiju, posebno ukoliko su one pritom i plave boje. Koliko god plave oči djelovale nježno ili atraktivno, u Turskoj se vjeruje da su one istovremeno nosioci negativnih emocija koje mogu lako poslati na vašu adresu.

Prema vjerovanju tursko oko ima moć da sve negativne vibracije i pomisli odbije od vas, odnosno da ih “uhvati” a zatim rasprši. Tajna je u plavom “kamenu” koji se koristi za pravljenje ovih talismana sreće, a on je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Ovaj zanimljiv spoj metala i minerala zaista djeluje kao moćan štit protiv uroka!

Ukoliko se desi da u “borbi” protiv negativne energije nazar pukne ili se ošteti na neki drugi način – najbolje je na vrijeme ga zamijeniti novim komadom kako bi i dalje mogao nesmetano da vas štiti!

error: Content is protected !!