Najmisterioznije mjesto u Japanu: Aokigahara – šuma samoubistava

Aokigahara (青木ヶ原 na japanskom), poznata i kao ŠUMA SAMOUBOJSTVA. Šuma Aokigahara s pravom se može nazvati najmisterioznijim mjestom u Japanu. Nalazi se na planini Fuji i poznata je kao mjesto na kojem policija svake godine pronađe više od stotinu beživotnih tijela. U samoj prirodi, šuma je izrazito gusta što spriječava strujanje vjetra, a životinja gotovo da i nema te je zobg toga ujedno i zastrašujuće tiho mjesto.

Šuma ima povijesnu povezanost s demonima iz japanske mitologije. Popularnost je stekla 1960-tih godina, nakon što je japanski pisac Seichō Matsumoto u romanu Nami no Tou samoubojstvo dvoje ljubavnika smjestio baš u tu šumu. Šumu je i ranije pratila mračna reputacija, što zbog čestih samoubojstava, što zbog toga što se ovdje do 19. stoljeća prakticirao ubasute, običaj da se onemoćale, starije članove obitelji ostavlja da umru na zabačenim mjestima. Aokigahara je tako postala šuma smrti u kojoj godišnje od vlastite ruke skonča u prosjeku 100-tinjak ljudi.

Po granama i među stablima puno je potresnih ‘suvenira smrti‘: odjeće, osobnih predmeta, nečijih uspomena. Šuma je išarana znakovima koji na japanskom i engleskom jeziku apeliraju na nesretnike da se vrate u svoj svijet i potraže pomoć.

Lokalni meštani kažu da mogu da se vide tri tipa posetioca: šetače – koji su zainteresovani za prelepe prizore, radoznale – oni koji vole da bace pogled na jezivu šumu, i one koji ne planiraju da se vrate iz nje.

Aokigahara je bila inspiracija Vataru Curumiju u knjizi “Potpuni vodič za samoubistvo”, koja je objavljena 1993. godine i prodata u više od milion primeraka. U knjizi je prikazana kao idealno mesto za samoubistvo, jer omogućuje tihi kraj daleko od očiju porodice i prijatelja.

U toj knjizi autor ocenjuje čitav niz različitih metoda samoubistva, poput presijecanja vena ruku, ili vratne arterije, vešanja, uzimanja smrtonosne doze lijekova, skakanja kroz prozor, gušenja gasom ili smrti u namJerno izazivanoj saobraćajnoj nesreći.

Inače, samoubistva su u Japanu velik problem. Ova zemlja koju poistovjećujemo sa tehnološkim napretkom, radom, tradicijom i poštovanjem, već je nekoliko desetina godina na vrhu svjetskih lestvica po broju samoubojstava.

Država koja ima oko 130 miliona stanovnika, godišnje zbog samoubistava izgubi oko 30.000 duša. Samoubistvo je izlaz na koji se u japanskoj kulturi ne gleda sa neodobravanjem, ono se ponekad smatra i časnim činom.