NAJMISTERIOZNIJA BAZA NA SVIJETU: TEORETIČARI ZAVJERA TVRDE DA JE OVDJE ZAVRŠIO NESTALI MALEZIJSKI AVION

Američka vojna baza na britanskom teritoriju okružena je kontroverzama i misterijama. Od masovnog protjerivanja otočana, do tajnog zatvora CIA-e i ljudi koji vjeruju da se tamo drži nestali avion Malaysia Airlinesa.

Diego Garcia je rajski otok smješten usred Indijskog oceana, između Australije i Afrike. Historičari vjeruju da su otok otkrili Portugalci u 16. vijeku, a kasnije su ga kolonizirali Francuzi i Britanci. Kako prenosi Reuters, 1960-ih na otoku su živjeli Chagossi, koji su protjerani iz Diega Garcije i poslani na susjedne otoke poput Sejšela i Mauricijusa kako bi se napravilo mjesta za američko-britanski vojni projekt.

Protjerivanje stanovnika otoka imalo je veliki odjek u međunarodnoj zajednici, u međuvremenu je otok, dio britanskog teritorija u Indijskom okeanu, postao moćna američka vojna baza, zahvaljujući sporazumu između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Otok je služio kao vojna baza tokom američkih operacija u Iraku i Afganistanu. Antropolog David Vine napisao je knjigu o tajanstvenom mjestu pod nazivom ‘Otok srama: Tajna historija američke vojne baze na Diegu Garcia’. U knjizi Vine tvrdi da je Diego Garcia strateška tačka za kontrolu Azije i Perzijskog zaljeva, otuda i interes Sjedinjenih Država za otok.

Prema španskim novinama Mundiario, vojna baza postoji od 1971. godine i u njoj se nalazi jedan od CIA-inih zatvora.

Međutim, prema The Telegraphu, Sjedinjene Države ne potvrđuju postojanje zatvora. No, osim deložacije domorodaca i navodnog zatvora CIA-e, Diego Garcia je također predmet poznate teorije zavjere koja se proširila internetom.

Prema Independentu, teorija tvrdi da bi Diego Garcia mogao biti objašnjenje za jednu od najvećih misterija u historiji civilnog zrakoplovstva: nestanak leta Malaysian Airlinesa MH370.

Let 370 Malaysia Airlinesa poletio je iz zračne luke Kuala Lumpur, a trebao je sletjeti u Peking. Na brodu je bilo 239 ljudi, uključujući putnike i posadu. Posada nije prijavila ništa loše s letom prije nego što je nestao s radara. Automatski sistem aviona također nije slao nikakva upozorenja o kvarovima. No činjenica je da je zrakoplov misteriozno nestao, što je izazvalo pojavu mnogih teorija zavjere.

Prema izvještajima, rođaci putnika Malaysia Airlinesa pokušali su doći do članova porodica putem mobitela i rekli da su mogli čuti pozivni signal.

Drugi izvještaji govore da su se čak tri dana nakon što je avion nestao, neki telefoni pojavili na mreži na kineskom QQ servisu za razmjenu poruka.

Kako piše The Telegraph, teorija koja povezuje nestanak aviona Malaysia Airlinesa s vojnom bazom Diega Garcie dobila je na snazi ​​posebno nakon izvještaja o signalima mobitela.

Oni koji vjeruju u teoriju tvrde da je CIA natjerala avion da sleti na otok zbog putnika ili predmeta koji se nalazio u njemu. Oni koji vjeruju u ovu teoriju kažu da je, nakon što je avion sletio na Diega Garciju, rastavljen, spaljen, a dio trupa bačen u more.

Ipak, prema The Telegraphu, teorija je postala toliko popularna da su američke vlasti morale dati službenu izjavu negirajući slijetanje aviona u Diego Garcia.

Prema The Epoch Timesu, još jedan podatak ojačao je teoriju da je avion preusmjeren na Diega Garciju. Jedan od putnika u avionu, inženjer Philip Wood, navodno je poslao SMS i fotografiju s mobitela pozivajući u pomoć.

Prema teoretičarima zavjere, držan je kao zatvorenik na otoku i uspio je sakriti svoj mobitel. Ono što ovu priču povezuje s otokom Diego Garcia jest činjenica da tobožnje koordinate poruke ukazuju na lokaciju baš u toj regiji.

Postoje mnoge teorije oko misterioznog nestanka leta 370 Malaysia Airlinesa. Kao i o navodnom zatvoru CIA-e na tom otoku. No, jedno je sigurno – otok Diego Garcia ostaje veliki misterij.