Najjače i najveće izvorište pitke vode na svijetu nalazi se u BiH

Riječ je o jednom od tri izvorišta rijeke Plive, opjevane i u narodnoj pjesmi. Voda u hladnoj i brzoj Plivi, prema istraživanjima, potiče iz Glamočkog polja, a o njenom putu kroz velike dubine svjedoči i njena temperatura koja i zimi i ljeti iznosi oko osam stepeni Celzijusovih.

Možda vam nije poznato da jedan od najvećih izvora pitke vode u svijetu nalazi se na području Opštine Šipovo u Bosni i Hercegovini. Riječ je o izvorištu rijeke Plive koje je od centra Šipova udaljeno oko sedam kilometara. Nalazi se u selu Pljeva, koje se nalazi u podnožju planine Vitorog, u netaknutoj prirodi, koja i u toplim ljetnim danima odiše svježinom i zelenilom. Poznato je da se tri vrela sjedinjuju i čine rijeku Plivu, koja se nakon 33 kilometra u Jajcu uliva u Vrbas.

U reportaži Anadolu Agency (AA) sa ovog atraktivnog izvora se kaže da se voda pojavljuje na 490 metara nadomorske visine iz velike stijene. Bistra je i hladna. Već na samom početku Pliva pravi niz brzaka, slapova, a njen huk kao da tjera posjetioce da misle samo o predivnoj prirodi koju vide pred sobom.
Inače, i ostali izvori nalaze se u blizini, a do ovoga ispod stijene od skoro vodi uski šumski put. Iako je moguće automobilom doći do samog izvora zaista je šteta propustiti šetnju i pogled na Plivu koja teče kroz šumu.

Voda u hladnoj i brzoj rijeci prema istraživanjima potiče iz Glamočkog polja, a o njenom putu kroz velike dubine svjedoči i njena temperatura koja i zimi i ljeti iznosi oko osam stepeni Celzijusovih.

Pored izvora iz stijene nalazi se odmorište, do kojeg vode pješačke i biciklističke staze, a duž Plive nalazi se i veliki broj vodenica od kojih neke i dalje melju brašno, a druge svjedoče o prošlosti ovih krajeva. (aura.ba)