Najgori poslovi za djecu: OKRUTNI POSLODAVCI IH TUKLI, UMIRALI OD TROVANJA, BOLI IH IGLAMA…

Stotinama godina su siromašne porodice širom svijeta zavisile od mukotrpnog i opasnog rada svojih najmlađih članova. Neimaština i glad, natjerali su ih da svoju djecu prodaju okrutnim i pohlepnim poslodavacima, koji su maksimalno iskorištavali njihovu nevinost. Poslovi koje su djeca obavljala su često bili zamarajući i smrtonosni, a uslovi u kojima su radili, neljudski. Umjesto u igri, ova nesretna djeca su djetinjstvo proveli kao robovi.

 LONDONSKE ŠIBICARKE

Tokom industrijske revolucije od 1760.-1840. godine, proizvođačice šibica su bile mlade djevojke, stare od 4 do 16 godina. Šibice su pravile tako da su im krajeve umakale u fosfor, veoma opasnu i otrovnu hemikaliju.

Zbog svakodnevne izloženosti i nezaštićenosti na radu, mnoge djevojčice su obolijele od fosforne vilice, raka kosti, što je dovelo do raspadanja dijelova vilice. Kada bi nesretna djevojka dobila ovu bolest, njena koža na licu bi davala zeleni sjaj i polako poprimala crnu boju. Vilica bi se ubrzo zagnojila, stvarale bi se rupe na licu, a djevojčica bi eventualno umrla od raka.

Djevojke su u fabrikama obično radile i po 16 sati, od 6 ujutro do 10 navečer, uz samo dvije kratke pauze. Čak im nije bilo dozvoljeno da tokom rada međusobno pričaju ili sjede, a gazde su im oduzimali pola dnevne plate ukoliko bi im šibice pale na pod, a zlostavljanje i udaranje su bile česte pojave u londonskim fabrikama šibica.

 2. ČISTAČI TEKSTILNIH MAŠINA

Djeca su posao šegrta u engleskim i američkim tekstilnim fabrikama, tokom 18. i 19. stoljeća počinjali nakon što su navršili 4 godine, i morali su trpjeti najgore radne uslove.

Njihov posao je od njih zahtijevao da se zavlače ispod teških mašina kako bi očistili prašinu i ulje, kao i da prikupe pamuk koji je uslijed vibracija mašine, pao na pod.

Mali čistači su morali oprezno planirati svaki svoj pokret i ponekad ležati nepomično, kako bi izbjegli da ih teška mašinerija ne zgniječi ili teško osakati. Bilo je dosta povreda. Zabilježeni su i slučajevi odsijecanja glave, a ona djeca koja su doživjela manje povrede, su trpjela batine jer nisu dovršili posao.

3. MALI DIMNJAČARI

Poznati i pod imenom „mali penjači“, dječaci i djevojčice su se ovim poslom bavili tokom 1700. godine. Mali penjači su najčešće bili siročad, stara od 3 do 9 godina, koji su svoju sitnu građu koristili kako bi se zavlačili u uske dimnjake londonskih zgrada i kuća, i čistili zapaljivu čađ.

Pripremajući se za ovaj opasni posao, laktove i koljena su do krvi ribali slanom vodom, kako bi im koža bila grublja. Nakon što se zavuku u dimnjak, okrutni poslodavci i klijenti su ponekad palili manje vatre i boli ih iglama, kako bi ih natjerali da rade brže.

Padovi sa visina su se redovno dešavali, rezultirajući iščašenjima zglobova, slomljenim nogama i frakturama kičme.

Pored opasnosti da se uguše ili izgore na smrt, djeca su rizikovala da obole i od raka reproduktivnih organa, ili zaglavljivanja u dimnjaku.

Zabilježeni su i brojni slučajevi kada su djecu iz dimnjaka vadili mrtve uslijed nedostatka zraka, udisavanja dima ili jednostavno, jer su umrli od straha.

 4. STAKLARSKI PSI

U staklarama ranog 20. stoljeća, maloljetni dječaci poznatiji kao „staklarski psi“, su radili u skučenim prostorima noseći užareno staklo. Neprekidno radeći i po 10 sati, dnevno su bosih nogu prelazili oko 32 kilometra.

Djeca zaposlena u engleskim i američkim staklarama su svakodnevno dobivala teške opekotine, a ona koja su radila u odjelu za grnčariju su bila izložena otrovnoj prašini od gline, što je dovelo do obolijevanja od razinh respiratornih bolesti. Duplo brže su obolijevali i umirali od tuberkuloze, nego bilo koji drugi radnik.

 5.  ROBOVI DUHANSKE INDUSTRIJE

Da iskorištavanje djece nije stvar prošlosti, pokazuje i situacija u američkoj industriji duhana. Na kraju svake školske godine, djeca iz siromašnih porodica su primorana da se prijave za rad na nekoj od mnogobrojnih plantaža. Izvještaji pokazuju da preko 250.000 maloljetnika ovim poslom zarađuju manje od minimalne plate.

Iako američki zakon zabranjuje maloljetnicima da puše cigarete, djeca i dalje mogu legalno raditi na plantažama duhana

Djeca koja rade na plantažama duhana se suočavaju i sa brojnim opasnostima. Iako neiskusni, koriste se opasnim alatima i mašinama, nose teške stvari, i bez zaštitne opreme se penju nekoliko spratova kako bi istovarili duhan u ambare.