NAJGORE VRSTE DORUČKA KOJE TREBATE IZBJEGAVATI!

dorucakSvi znamo da je doručak najvažniji i najzdravili obrok u danu. S njim punimo organizam potrebnom enrgijom i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo te tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka.

1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak  će vam trenutno dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdjelicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom svježeg tosta i marmelade.

2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga začinite mliječnim namazom ili margarinom i marmeladom.

3. ‘Zidarski’ doručak
Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa šunkom, bijeli hljeb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu doista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati. Velike količine nezdravih masnoća završiti će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinovati uz krišku prepečenog hljeba i čaj.

(zadovoljna.hr/D.K./aura.ba)