Najčudnije svjetske pijace: Na jednoj se proriče sudbina, druga nudi jestive tarantule!

Od vještičjih napitaka i vudu talismana do jestivih tarantula, na ovim pijacama možete pronaći najčudnije proizvode, na koje teško da ćete naići u svom mjestu.

Pijaca Maeklong nalazi se u blizini Bangkoka. Na njoj se nekada prodavala samo riba, ali je onda 1905. godine kroz nju prošla željeznička pruga u cilju pomoći u isporuci proizvoda u glavni grad. Vlasnici gradske pijace ipak su odlučili da se ne sele, pa su pijaca i pruga nastavile da koegzistiraju.

Najpoznatija svjetska vudu pijaca postoji u glavnom gradu Togoa, Lomeu. Vudu praktičari dolaze ovdje da bi se opskrbili zalihama za rituale i ceremonije. Pijacu posjećuju i oni koji traže savjete od fetiš sveštenika vudua o bilo čemu, od bolesti do finansijskih problema. Smatra se da vudu talismani sadrže dio božanske moći koja prolazi kroz svako živo biće, oživljavajući one koji ih koriste.

Pijaca vještica u La Pazu najpoznatija je po prodaji sastojaka koji se koriste u ritualima. Na tezgama se tako mogu naći narodni lijekovi, bolivijski armadilosi, sušene žabe i falične svijeće. Kaže se da armadijo preko vrata upozorava lopove, dok osušena žaba sa cigaretom u ustima donosi prosperitet. Za tezgama stoje iscjelitelji koji čitaju sudbinu i za koje se vjeruje da liječe bolest. Takođe bacaju čari da pomognu u rješavanju problema lokalnog stanovništva.

Tržni grad Skuon, poznat i kao Grad pauka, decenijama je ispunjen tarantulama. Jedenje pauka postalo je uobičajeno u regionu tokom perioda gladi 1970-ih godina. Lokalno stanovništvo ih prži, natapa čili-uljem i koristi u fermentaciji pirinčanog vina. Generacijama su lokalni muškarci lovili tajlandske zebraste tarantule veličine dlana u okolnim džunglama. Pauci su korišćeni u tradicionalnoj medicini, a lokalno stanovništvo vjeruje da su dobri za pluća.

U Afganistanu je uobičajeno da ljudi drže ptice kao kućne ljubimce. Zato i ne čudi pijaca na kojoj se prodaju kanarinci, zebe i golubovi. „Borbene ptice“ na tržištu takođe su popularne među lokalnim stanovništvom koje se na njih kladi. Ovde se prodaju od velikih borbenih jarebica do manjih borbenih prepelica.

 

error: Content is protected !!