Najčešće ih ne primjećujemo: SIMPTOMI KANCERA KOJI SE JAVLJAJU RANO UJUTRO

Kancer često ostaje nedijagnostikovan dok ne uznapreduje. Ovo je velikim dijelom posljedica nejasnoće simptoma.

Prema Abasu Kananiju, farmaceutu u “Chemist Click-u”, “uporni” simptomi ili signali koji se javljaju kada se probudite ujutru, definitvno mogu da ukažu da se nešto razvija u vašem organizmu.

Ključ za preživljavanje i pobjeđivanje raka je njegovo rano otkrivanje. Prepuštene same sebi, ćelije raka se razmnožavaju i šire na susjedne dijelove tijela. Djelovanje na simptome čim se pojave pruža adekvatnu šansu da se ovaj proces zaustavi, navodi “Express”.

Problem je što simptomi raka mogu biti izuzetno suptilni da bi se primijetili na početku. Zato, sve tjelesne promjene koje su neuobičajene treba da ispita ljekar opšte prakse,

Prema Abasu Kananiju, uporno buđenje sa upalom grla koja traje više od dvije nedjelje bez znakova poboljšanja može da bude upozoravajući znak. U ovom slučaju neophodno je da vas prvo pregleda ljekar opšte prakse.

Isto važi i za kašalj, rekao je farmaceut.

“Pušači se ujutru često bude sa kašljem. Međutim, svaki uporni kašalj koji traje duže od dvije nedjelje trebalo bi provjeriti. Naročito ako pušite.”
Još jedan izdajnički znak koji može da se javi ujutru i uništi vam dan je umor. Gospodin Kanani je objasnio:

„Normalno je da se osjećate malo umorno ujutru, ali ako ovo nije uobičajeno za vas ili primijetite da umor traje tokom cijelog dana, trebalo bi da da zakažete pregled.