Najbolji tretmani za njegu masne kože u toku ljetnih vrućina!

Visoke temperature, osim znoja, donose i pojačano lučenje prirodnih ulja – promjenu koja godi normalnoj i suhoj koži, dok za masnu kožu nerijetko predstavlja problem.
Uz izuzetno osjetljivu kožu, masna koža nerijetko se ističe kao najzahtjevniji tip kože s čime će se složiti mnogi, a posebno svi oni koji je imaju. Iako je danas kreiranje one savršene svakodnevne rutine za njegu kože lice jednostavnije no ikad zahvaljujući novim i inovativnim formulama kako proizvoda za njegu, tako i make up proizvoda koji neprestano stižu na police beauty radnji i apoteka, čitava stvar postaje mrvicu zahtjevnija i komplikovanija sa dolaskom ljeta.

Početak ljeta donosi novi izazov za masnu kožu. Visoke temperature, osim znoja, donose i pojačano lučenje prirodnih ulja – promjenu koja godi normalnoj i suhoj koži, dok za masnu kožu nerijetko predstavlja problem.

Ipak, pravilna njega i svakodnevna briga o koži, te nekoliko brižno odabranih proizvoda svima onima s masnim tipom kože pružiće bezbrižno ljeto.

Tokom ljetnjih vrućina svi oni s masnim tipom kože boriće se sa pojačanim lučenjem prirodnih ulja zbog čega će nerijetko posegnuti za agresivnim proizvodima za čišćenje lice, učiniti prvu grešku u koracima i izazvati upravo suprotan efekt.

Cilj proizvoda za čišćenje lica je ukloniti sve nečistoće, ali ne i sva prirodna ulja koju koža luči, već samo višak zbog čega se kao najbolji izbor ističu nježni gelovi za čišćenje lica.

Nakon nježnog gela za čišćenje lica, savršeni nastavak svakodnevne njege nalazi se u nezaobilaznom toniku za lice i dnevnoj kremi. Kako bi hidrirali kožu, ali i zadržali lučenje ulja pod kontrolom važno je odabrati laganu gel kremu ili fluid s zaštitnim faktorom.

Osim klasične kombinacije gela za čišćenje, tonika i kreme koji se ističu kao savršena osnova za njegu masne kože, piling i maske za lice koji dubinski čiste kožu su dva i više nego poželjna dodatka nedeljnoj beauty rutini. I dok za omiljenim pilingom možete posegnuti dva puta nedjeljno ili prema potrebi s obzirom na količinu ulja koje vaša koža proizvodi tokom ljetnjih dana, jedna maska nedjeljno biće sasvim dovoljna za dodatnu dozu dubinskog čišćenja i njege.

Još jednan proizvod koji možete dodati svojoj rutini jeste ulje za lice. Suprotno popularnoj predrasudi da bi svi oni s masnom kožom trebali da izbjegavaju korištenje ulje za lice, istina je daleko od toga. Korišćenje ulja na koži ne uzrokuje dodatno lučenje prirodnih ulja, zbog čega su ulja i više nego poželjna kako bi čak i masnoj koži priuštila onu luksuznu dozu hidratacije i usporila znakove starenja.

Pravila ljetnjeg make upa za masnu kožu su vrlo jednostavna – manje je uvijek više. Ključ postojanog i lakog make upa nalazi se u njegovoj podlozi, a najbolji izbor za ljeto jesu prozračne tonirane kreme sa zaštitnim faktorom i lak tečni korektor.

Uz njih sve što će vam trebati su vodootporna maskara i dodatak boje na usnama – nježne koralne ili ružičaste nijanse donose svježinu u dnevni look, dok će jarke crvene i ružičaste stvoriti upečatljiv look za veče.

Kako bi izbjegli previše sjaja svakom make up look-u dodajte malo transparentnog pudera u prahu, a nadohvat ruke uvijek držite blotting papire koji upijaju višak ulja i koji će tokom ljetnje sezone biti najbolji prijatelj masne kože.