Najbolji saveznik protiv prehlade i kašlja: KAKO NAPRAVITI SUPU OD 10 ČEHNI LUKA

Prehlada nije ništa neuobičajeno tokom jeseni i zime, pa tako svako od nas barem nakratko ima problema sa kašljem, kijavicom, ili blagom temperaturom.

Znamo da domaća kokošja supa može pomoći u liječenju te boljke, ali treba raditi i na prevenciji, a tu i te kako pomažu đumbir i bijeli luk. Đumbir sadrži posebne vrste ulja koje su po prirodi antiinflamatorna, odnosno djeluju protiv svih vrsta upala. Bijeli luk je poznata zdrava namirnica, a u sebi sadrži mnoge zdrave sastojke koji su dobri protiv upala i virusa.

Sastojci za supu: 10 čehni bijelog luka, zgnječenih, malo parče đumbira (oko 3cm), narendano, 1 paradajz, 1 mrkva, 2 kašike kukuruznog brašna, so i biber po ukusu

Priprema:
Zagrijte jednu kašiku ulja u šerpi i na njemu prodinstajte đumbir i bijeli luk. Dodajte mrkvu i paradajz isjeckane na kockice i dinstajte još 2 minuta. Dodajte vodu u skladu sa tim koliko gustu i jaku supu želite i sačekajte da provri, potom dodajte so i biber po ukusu i pokrijte poklopcem. Ostavite da se krčka oko 5 minuta.

U posebnoj posudi razmutite brašno u vodi i dobro izmiješajte. Dodajte to u supu i pustite da se kuha još 2-3 minuta. Služite toplo.

Po želji možete dodati i drugo povrće poput graška, kukuruza, kupusa, a i pileće meso ide odlično uz ovu kombinaciju. Ako volite, možete na kraju ukrasiti supu lišćem korijandera.