Najbolji recepti i specijaliteti s paprikama

Možete ih jesti sirove, kuhane, punjene, zapečene… Dovoljno je dati mašti na volju i baciti se na pripremu. Ako ne volite da eksperimentišete, donosimo vam devet najboljih recepata s paprikom, a na vama je da izaberete jedan, dva za sebe.


1. Punjene zapečene paprike
POTREBNO JE: 4 žute paprika, 100 g kus-kusa, voda, 1 ljubičasti luk, 2 paradajza, 1 tikvica, 100 g parmezana, 1 vezica bosiljka, so, biber, maslinovo ulje

Paprike operite, prepolovite i izvadite im sjemenke. Kus-kus potopite u vruću, slanu vodu. Luk, paradajz i tikvicu isijecite na kockice i propržite na malo maslinovog ulja. Posolite i pobiberite. Kada je povrće gotovo pomiješajte ga sa kus-kusom. Smjesom napunite paprike, pospite sa svježe narendanim parmezanom i maslinovim uljem te stavite da se zapeče u ugrijanoj rerni 20 minuta na 180 stepeni. Pri posluživanju paprike ukrasite sa dosta svkežeg bosiljka.


2. Punjene paprike
POTREBNO JE: 1 kilogram mljevenog mesa, 100 g riže, 9 paprika Babura, 100 g pančete, 1 crni luk, 1 čehna bijelog luka, peršun list, so, biber, 500 g paradajza

Mljevenom mesu dodati rižu, pančetu isječenu na male kockice, isjeckani luk, bijeli luk i peršun. Posoliti i pobiberiti po želji. Smjesom napuniti paprike kojima je prethodno izdubljena sredina. Tako napunjene paprike poslagati u lonac u kome će se kuhati sa sosom od paradajza. U posebnoj posudi skuhati pola kg paradajza kojima je dodat peršun, malo šećera, biber i so po želji. Skuhan sos od paradajza preliti preko napunjenih paprika, doliti vode do vrha paprika i sve zajedno kuhati na laganoj vatri 90 minuta.

3. Punjene paprike u sosu od paradajza
POTREBNO JE: 4 zelene paprika, 250 g mljevenog mesa, 50 g riže, 1 jaje, so, biber, maslinovo ulje, pola kašičice mljevene paprika, 8 paradajza, ljubičasti luk, 2 čehne bijelog luka, 1 vezica bosiljka

U činiji pomiješajte mljeveno meso, rižu skuhanu do pola, jaje, so, biber i mljevenu papriku. Paprike operite i izdubite. Pripremljenom smjesom napunite paprike. Paradajz blanširajte u vrućoj vodi, odstranite mu kožicu i isijecite na kockice, luk isijecite na sitno, a bijeli luk na listiće. U dubljoj posudi na dvije kašike maslinovog ulja propržite luk, dodajte paradajz i bijeli luk. Začinite solju i biberom i kuhajte 20 minuta.

Sos prebacite u vatrostalnu posudu sa poklopcem, složite punjene paprike u sos, poklopite posudu i pecite u rerni 20 minuta na 160 stepeni. Nakon 20 minuta, otklopite paprike, povećajte temperaturu rerne na 200 i zapecite još 10 minuta. Kada su paprike gotove, pospite ih sa dosta svježeg bosiljka i poslužite toplo.

4. Zapečene slatke paprike sa sirom
POTREBNO JE: 340 g bulgura, 450 ml povrtne supe, 1 kašika maslinovog ulja, 2 glavice crnog luka, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 340 g kukuruza, 2 čehne bijelog luka, 115 g ementalera, mljeveni biber, 115 g gruiere sir, 1.75 dl mlijeka, 4 jaja, 1 paradajz, vlašac

Zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa. Pšenicu bulgur zaliti vrijućom supom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Za to vrijeme u tiganju zagrijati ulje pa pet minuta dinstati luk i nasjeckanu papriku. Umiješati zamrznuti kukuruz i bijeli luk i dinstati još nekoliko minuta. Dodati kašiku šerija i dobro pobiberiti. Nakon minut-dva, opet dodati kašiku šerija i opet pobiberiti. Malo namastiti veliku vatrostalnu posudu i u nju izliti smjesu s paprikom i kukuruzom. Na povrće staviti bulgur i posuti rendanim sirom.

Umutiti jaja sa mlijekom i preliti preko smjese. Na sve složiti kolutove paradajza i peći bez poklopca 45 minuta, dok lagano ne nabubri i postane zlatnosmeđe. Posuti nasjeckanim vlašcem i poslužiti.
Zapečene slatke paprike sa sirom jelo je koje dolazi iz istočnih evropskih zemalja. Rendani sirevi gruiere i ementaler daju ovom jelu dodatnu punoću ukusa.

5. Punjene pečene paprike
POTREBNO JE: 8 crvenih paprika, 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavica luka, 2 čehne bijelog luka, 250 g mljevene junetine, 1 mala kašika soli, četvrtina kašičice bibera, 1 mala kašika kima, 2 šoljice integralne riže, 400 g pelat paradajza, 280 g kukuruza, 460 g smeđeg pasulja iz konzerve, pola šoljice kisele pavlake, pola šoljice peršun lista, jedna i po šoljica gaude, kašika meksičkog začina

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Prepolovite i očistite paprike. Premažite ih uljem iznutra i spolja. Nauljite tepsiju pa stavite paprike. U velikom tiganju propržite luk na dvije kašike ulja. Dodajte bijeli luk pa smanjite temperaturu i dinstajte još 3-5 minuta. Povećajte temperaturu i dodajte mljevenu junetinu. Dinstajte dok meso ne izgubi ružičastu boju. Umiješajte meksički začin, so, biber, kim, integralnu rižu, kockice paradajza, kukuruz, pasulj, peršun te kiselu pavlaku i sir. Napunite paprike i pecite ih 45-50 minuta. Izvadite ih, pospite sirom pa zapecite tri minuta u rerni dok sir ne dobije boju.

6. Paprike punjene kozjim sirom
POTREBNO JE: 250 g svježeg kozijeg sira, 1 kisela pavlaka, so, mljeveni biber, 3 dl maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, 1 vezica bosiljka

Paprike operite i izvadite im sjemenke i žilice. U činiji pomiješajte svježi kozji sir s pola kisele pavlake ili manje (smjesa ne smije biti tečna, ali mora biti glatka), začinite s malo soli i bibera. Smjesu dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu i napunite paprike. U 3 dl maslinovog ulja nakidajte listove svježeg bosiljka, dodajte sok od pola limuna, lagano posolite i pobiberite. U plitku posudu složite paprike, prelijte ih začinjenim maslinovim uljem, poklopite posudu i ostavite u frižideru najmanje 3 h kako bi se sastojci povezali. Poslužite uz svježi kukuruzni hljeb.

7. Salata od pečene crvene paprike i leblebija
POTREBNO JE: 100 g suhih leblebija, 4 crvene paprika, 1 kašika jabukovog sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja, 4 mlada luka, 1 čehna bijelog luka, 1 kašika peršun lista, 1 kašika majčine dušice, so, mljeveni biber

Potopite leblebije preko noći. Stavite ih u šerpu, prekrijte s dosta vode, kuhajte na laganoj vatri oko pola sata dok ne omekšaju. U međuvremenu nasjeckajte sve sastojke, osim paprike, i u velikoj činiji ih izmiješajte kako biste dobili preliv. Papriku isijecite na četvrtine. Zagrijte rernu na najjače. Premažite koru paprika s malo preliva pa ih pecite 8-10 minuta da kora potamni i stvore se mjehurići. Stavite paprike u plastičnu kesu i ostavite pet minuta, potom ih oljuštite i isijecite po dužini. Umiješajte paprike u preliv, zatim dodajte leblebije i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi prije posluživanja.

8. Supa od crvene paprike
POTREBNO JE: 3 crvene paprika, 1 kašika ulja, 1 crni luk, 2 kašike brašna, 1,2 l pileće supe, 3 paradajza, so, mljeveni biber
Raspolovite paprike i izvadite im sjemenke. Isijecite četiri tanka rezanca i odložite. Grubo nasjeckajte ostatak paprika. Zagrijte ulje, na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju. Umiješajte brašno i pržite 2 minuta, neprestano miješajući. Postepeno dodajte supu, zatim paradajz, so i biber. Pustite da provri, miješajući, a zatim pokrijte i 20 minuta kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući.

klonite posudu s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu supu miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Miksanu supu vratite u posudu i polako zagrijte. Sipajte u tanjire, ukrasite rezancima paprike i trenutak prije posluživanja dodajte kašiku jogurta ili kiselog mlijeka, ili pospite nasjeckanim peršunom ili vlašcem. Poslužite uz debele kriške integralnog hljeba.

9. Peperonata
POTREBNO JE: 5 crvenih paprika, 3 kašike suhog grožđa, 2 kašike maslinovog ulja, 1 čehna bijelog luka, 1 i po kašika kapara, 1 kašika vinskog sirćeta, 1 mala kašika svježe majčine dušice, pola male kašike slatke paprika, prstohvat bibera, so

Paprike peći direktno iznad plamena ili u rerni da pocrne. Zatvoriti ih u plastičnu kesu i ostaviti da se pare 15 – 30 minuta. Zatim ih oguliti, očistiti od sjemenki i isjeći na trake debljine 1-1,5 cm. Isiječene paprike pomiješati sa suhim grožđem, maslinovim uljem, bijelim lukom, kaparima, sirćetom, majčinom dušicom, paprikom u prahu i biberom u velikoj činiji. Posoliti po ukusu. Peperonata se može pripremiti dan ranije i držati u frižideru, a prije serviranja zagrijati do sobne temperature.