Najbolji prirodni lijekovi za opekotine (i oni koje ne treba koristiti)

Bilo da ste opekli ruku na tavi, proveli previše vremena na suncu ili prosuli vruću kafu u krilo, opekotine nisu ni najmanje prijatne. Nažalost, opekotine su neke od najčešćih povreda. Zbog toga su ljudi vijekovima razvijali prirodne lijekove pomoću kojih su olakšavali svoje tegobe, a neki od njih su zaista djelotvorni i lako ih je pripremiti.

Kada možete sami tretirati opekotine?

Opekotine su kategorizovane po svojoj jačini. Postoji više stepena opekotina, a u zavisnosti od stepena opekotine zavisiće i mogućnost njenog liječenja u sopstvenoj režiji:
1.    Opekotine prvog stepena su najblaže, zato što je pogođen samo gornji sloj kože. Obično uzrokuju blagi bol, crvenilo i otok.
2.    Opekotine drugog stepena utiču na dublji sloj kože i izazivaju plikove i bjelinu kože.
3.    Opekotine trećeg stepena su veoma opasne, jer prouzrokuju oštećenja svih nivoa kože.
4.    Opekotine četvrtog stepena su najvećeg intenziteta, a mogu izazvati oštećenja zglobova i kostiju.
Opekotine trećeg i četvrtog stepena se smatraju medicinskom urgencijom i mogu se tretirati samo u bolničkim uslovima.

Međutim, sami možete tretirati većinu opekotina prvog i drugog stepena, manjih od 8 centimetara u prečniku, koristeći prirodne meleme koje možete napraviti. Pročitajte koji su najbolji prirodni lijekovi za opekotine i kako ih napraviti, a koje treba izbjegavati.

Najbolji prirodni lijekovi za opekotine

Za blage opekotine će vam tipično trebati nedelju ili dvije da bi se negirali štetni efekti, a ožiljci uglavnom ne ostaju. Cilj liječenja jeste da smanjite bol, sprečite infekciju i brže zaliječite oštećenu kožu.
Iako postoje lijekovi koje možete kupiti, a pravno regulisanje medicinskih proizvoda garantuje da oni imaju efekta, nekad prosto niste u mogućnosti da ih kupite. Ili možda želite da se vratite korijenima i isprobate recepte naših predaka.

#1 Svježa voda
Ovo je jako bitno! Prvo što treba da uradite, kada se opečete, jeste da polijete svježu vodu (ne hladnu) preko zahvaćenog područja, dok bol ne prestane. Tipično oko 20 minuta, u zavisnosti od opekotine. Zatim isperite opekotinu blagim sapunom i vodom.

#2 Hladan oblog
Hladan oblog ili čista vlažna tkanina može da smanji bol i otok, ako se postavi preko zahvaćenog područja. Možete nanositi obloge u intervalima od 5 do 15 minuta. Nemojte koristiti previše hladne obloge, jer možete izazvati još gori efekat i iritirati opekotinu.

#3 Aloe vera
Aloe vera je sinonim za lijek za opekotine. Naučne studije su potvrdile njenu efikasnost kod liječenja opekotina prvog i drugog stepena. Aloa je anti-inflamatorna, poboljšava cirkulaciju i onemogućava razvoj bakterija.
Nanesite sloj čistog aloe vera gela direktno na problematično područje. Najbolje bi bilo ako možete da pronađete samu biljku, otkinete list i isečete ga po dužini, a zatim iscijedite gel i nanesete preko rane.
Ako kupujete gel u prodavnici, provjerite etiketu kako biste bili sigurni da sadrži visok procenat aloe vera biljke. Izbjegavajte proizvode koji su prepuni aditiva, naročito boja i mirisa.

#4 Med
Med nije samo dobar u šoljici čaja! Pored svog fantastičnog ukusa, med može biti od pomoći kod tretiranja slabije opekotine. Med je anti-inflamatoran i po svojoj prirodi sprečava razvoj bakterija i gljivica.

#5 Kantarionovo ulje
Kantarion (bogorodičina trava) se koristi u liječenju raznih povreda već nekoliko vijekova i dokazano pomaže kod liječenja opekotina. Ulje od kantariona za opekotine možete pripremiti na sljedeći način:

●    U staklenu bocu od jedne litre ubaciti koliko je moguće listova i cvijetova muškog i ženskog kantariona, i na kraju ubaciti stabiljku;
●    Zatim doliti maslinovo ulje, koje je prethodno zagrijano na temperaturi od 60 do 70 stepeni (zagrijte bocu prije toga, kako ne bi pukla od nagle promjene temperature);
●    Ostavite bocu da odstoji makar 10 dana, a neka na suncu odstoji najmanje dva dana.
Postoji više načina kako napraviti kantarionovo ulje za opekotine, ali je ovo najbrži način.

Koje „prirodne lijekove” bi trebalo izbjegavati?

#1 Puter
Nemojte da nanosite puter preko opekotine. Nema dokaza da puter ima ikakvog efekta pri liječenju opekotine. Ne samo da nema dokaza, već vam može pogoršati stanje. Puter zadržava toplotu i može imati u sebi štetne bakterije koje mogu izazvati infekciju. Čuvajte puter za ukusne recepte.

#2 Bjelanac
Nekuvana bjelanca mogu izazvati infekciju i nikako ne bi trebalo da ih nanosite na opekotinu. Takođe, postoje osobe koje su alergične na jaja.

#3 Led
Kao što smo već spomenuli, hladna voda i led mogu da izazovu još veći bol, a led može izazvati i „hladne opekotine”, ako se ne koristi pravilno.

Kada potražiti medicinsku pomoć
Male opekotine od vrelog šporeta i slične, koje samo promene boju kože i ne izazivaju veće posljedice, možete potpuno sami da liječite. Opekotine koje su veće od  površine šake i koje izazovu velike plikove treba liječiti uz stručnu pomoć.

(Dragan Antić/aura.ba)