Najbolji jarani: NAKON ŠTO GA JE SPASIO IZ KANDŽI MAČKE, OVAJ GOLUB NE NAPUŠTA SVOG SPASIOCA

Stanovnik Bretanje Ksavijer Buge (80) ima stalnog saputnika – bijeli golub ne napušta ga šta god radio i gdje god išao.

Kada 80-godišnjak ide da se vozi biciklom, veličanstveni bijeli golub se udobno smjesti na njegovom šeširu. Kada petlja u svojoj radionici, ptica kljucka svrdla i eksere. Kada zaliva baštu, posmatra ga sa njegovog ramena.

Buge, penzioner iz sjeverozapadne francuske regije Bretanja, sprijateljio se sa pticom koju je nazvao Blanšon (blanc, blanche na francuskom znači bijeli, bijela) još dok je bila ptić i koja je svuda išla sa njim, sjedeći mu na ramenu ili šetajući pored njega.

“Želja nam je da budemo zajedno jer je dobar osjećaj”, rekao je Buge, koji je prije penzije radio u trgovini građevinskim materijalom.

Prvi put su se sreli kada je Buge bio blizu svoje kuće i vidio sićušnog goluba, gotovo bez perja, kako pada na zemlju dok je pokušavao da pobjegne od mačke. Vratio se kući misleći: “još jedno živo biće koje će imati loš dan”. Međutim, kada je svojoj ženi pomenuo šta je vidio, ona ga je pitala zašto nije pokupio pticu. Vratio se.

“Vratio sam se kući sa Blanšonom u džepu“, rekao je.

Ljudi ga često pitaju kako je uspio da obuči pticu da bude tako pitoma, ali on kaže da tu nema trika, već samo uzajamno poštovanje. Smatra da svaki čovjek može da izgradi odnos sa životinjom.

“Treba da poštujete životinju zbog onoga što ona jeste – to je živo stvorenje koje dijeli Zemlju sa nama. Samo treba da budete strpljivi, da razumijete kako žive i prilagođavaju se svom načinu života, jer će se prilagoditi vašem”, zaključio je.