Najbolji i najgori položaj za spavanje

U zavisnosti od toga u kojem položaju spavate, možete se probuditi naspavani i odmorni ili nenaspavani i izmoreni.

Pored brojnih faktora kao što su ishrana, način života i fizička aktivnost, na kvalitet sna utiče i položaj u kojem spavamo.

Postoje položaji koje bi trebalo izabrati, i koje izbjegavati, kako biste se probudili odmorni.

Na leđima

Spavanje na leđima ima najviše benefita na kvalitet sna. Na ovaj način omogućavamo gravitaciji da “pritiska” lice i grudi, što je posebno značajno za ljude koji pate od gorušice.

Lagano izdignuta glava omogućiće crijevima da pravilno rade tokom sna. Međutim, ovaj položaj se ne preporučuje osobama sa apnejom, jer pogoršava hrkanje.

Na stomaku

Ovaj položaj ravnomjerno raspoređuje težinu duž cijele kičme a uz to pomaže i osobama sa gorušicom. Ipak, osobe koje hrču bi takođe trebalo da izbjegavaju ovaj položaj.

Na lijevoj strani

Spavanje na desnoj strani pritiska krvne sudove i sprječava cirkulaciju. Zbog pritiska na venama, tijelo se često pomijera tokom noći, jer ne dobija dovoljno kiseonika.

Ipak, kada spavamo na lijevoj strani, kardiovaskularni sistem radi bez smetnji.

Srce lako pumpa krv i nema toliko pritiska na ovaj dio tijela. Međutim, ukoliko nemate problema sa srcem i cirkulacijom, nema razloga da mijenjate položaj, ako ste navikli da spavate na desnoj strani.

Podignuta noga

Položaj u kojem je jedna noga podignuta, odnosno savijena u kolenu, nije tako bezazlen, i treba ga izbjegavati.

Naime, ovo bi potencijalno moglo da našteti ljudima koji imaju bol u leđima jer pritisak na jednoj nozi tokom noći oštećuje leđa.