Najbolji i najgori odabir i raspored sobnog bilja: Bambus za zdravlje, orhideja za ugled i plodnost, a krasula za privlačenje novca

 Dnevni boravak i trpezarija su prostorije u kojima je dobro držati biljke. U kuhinji je poželjno držati sitnije začinsko bilje, ako za to postoji mogućnost i mjesto. Naravno sve zavisi i o veličini prostorija jer i u lijepom prostranom hodniku možete držati lijepu teglu sa zdravom biljkom. U spavaćoj sobi se ne preporučuje držati biljke, dok u dječjim sobama treba uzeti u obzir djetetovu dob.

Biljke mogu vrlo djelotvorno pokrenuti ili usporiti CHI energiju (tradicionalna kineska filozofija opisuje chi kao vitalnu energiju, životnu silu, koja prožima cijeli univerzum), primjerice velike biljke usporavaju prebrzo kretanje energije pa su za tu svrhu osobito dobre biljke širokih zaobljenih listova.

 Biljke s bodljama

Biljke koje imaju igličast izgled ili bodlje nije dobro držati u interijeru u kojem boravite ili radite, čak niti u blizini kuće ili ureda.

Bodljikavi kaktusi s Feng Shui stajališta nisu povoljne biljke jer odašilju energetske strelice prema osobi koja je u njihovoj blizini. Osim toga, kaktusi se povezuju s previše vatrene energije koja izaziva svađe, krv i opasnost.

Bonsai je sporo rastuća biljka kojoj na neki način kontrolišemo prirodan rast i razvoj stoga ona u prostorima može značiti stagnaciju na nekim područjima života ili čak i nazadovanje. Međutim, u nekim slučajevima kada je nešto potrebno usporiti bonsai postaje poželjan u prostoru ili kada se od nečega ili nekoga treba obraniti, onda biljke s bodljama služe kao stražari ili zaštitari.

Dobre i poželjne biljke

Puzavci koji svojim rastom prirodno kreću prema dolje također mogu imati potencijal da zaustave ili uspore određeni segment života, no takve biljke su povoljne, ako je okruženje jako aktivno – yang i nedostaje nam yin energije. Da bi postigli ravnotežu biljke poput puzavca mogu biti prava blagodat i lijek za takve situacije.

Među dobre i poželjne Feng Shui biljke spadaju bambus, bor, božur, magnolija, orhideja, krizantema, krasula, srebrna kruna, drvo i cvijet šljive, narcise i druge gomoljike, ljiljan, lotus, breskva, naranča, begonija, gardenija te Philodendron Sandes ili drvo novca

Krasulu se preporučuje saditi u dekorativnoj posudi uz glavni ulaz jer privlači obilje i napredak te se još naziva i “money tree” tj. biljka novca. Možete je držati na zapadu ili sjeverozapadu.

Zamioculcas je biljka koja nije zahtjevna, može rasti na svijetlim i tamnim mjestima, dobra je za potenciranje profita, a drži se na smjerovima jugoistok, zapad i sjeverozapad.

Bambus je poznat po svojoj čvrstoći, dugovječnosti i izdržljivosti. Uvijek je zelen, simbol dobrog zdravlja, a Kinezi ga rado koriste za sreću u poslu, ako je posađen na sjeveru ili za privlačenje povoljne CHI energije ispred kuće, idealno ga je držati na jugu, a može na istoku i jugoistoku.

Božur je cvijet bogatih i ponosnih, a simbolizuje ljubav i žensku ljepotu. Izgleda vrlo raskošno i smatra se da donosi dobru sreću.Može se staviti na jug i jugozapad.

Narcis je također simbol velike sreće, a u Kini se poklanja prijatelju za Novu godinu kao simbol novih početaka.

Naranča nosi simbol sreće, obilja i napretka. Idealno je da bude na ulazu u kuću, sa svake strane po jedna. Može se staviti na jug.

Citrusi su dobri za zdravlje i plodnost pa se mogu staviti i na jugozapad.

Orhideja je dobra biljka za očuvanje ugleda, jačanje ljubavi, porodičnog sklada i plodnosti.

 

Biljke koje pripadaju elementu drva

To su biljke u svim nijansama zelene boje, vitke i visoke stabljike, koje brzo rastu i cvatu, a najviše one što rastu u proljeće, tzv. vjesnici proljeća kojima pripadaju tulipani, narcise, visibabe. Tu se pridružuje i proljetno povrće poput luka, celera, peršuna, poriluka, blitve. Te biljke najbolje uspijevaju na istoku i jugoistoku, a mogu i na sjeveru (voda hrani drvo).

 

 

Biljke koje pripadaju elementu vatre

Energija vatre je lako prepoznatljiva jer nas podsjeća na plamene vatrene jezičke. Biljke elementa vatre su kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, Yuke, ananas. Cvijeće koje ima izrazito vatrenocrvenu, ružičastu ili narančastu boju cvijeta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trokutasti, oštri, igličasti). Ove biljke najbolje rastu ljeti i uspijevaju na jugu, istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru).

Biljke koje pripadaju elementu zemlje

Biljke žute boja i svih zemljanih nijansi, odlikuju se stabilnom energijom. Te biljke više rastu u širinu, nižeg su rasta i nazivamo ih pokrivačima tla. Kućna sreća je jedna od biljaka koju zastupa element zemlje. Ove biljke dobro uspijevaju na jugozapadu i sjeveroistoku te na jugu (vatra hrani zemlju).

Biljke koje pripadaju elementu metala

Te biljke imaju sabijenu i koncentrisanu energiju, prirodno glavičasti oblik, bijele su, sivo-srebrne, metalik ljubičaste boje kao primjerice grm lavande. Ovdje pripada povrće s okruglim glavicama i sivozelenim ili srebrnim listovima. Među drvećem, predstavnik elementa metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju, a možete je svakako držati i u stanu/kući ili na balkonu. Biljke metala najbolje uspijevaju na zapadu i sjeverozapadu, jugozapadu i sjeveroistoku (zemlja hrani metal).

 Biljke koje pripadaju elementu vode

Energija vode je dinamična i fleksibilna i voli dubine. Biljku koja pripada ovom element najlakše je prepoznati po valovitom obliku, crnoj, tamno plavoj te jezersko zelenoj boji. Ovdje spada drveće i cvijeće koja imaju sljedeća obilježja: listovi i cvjetovi im padaju prema zemlji, cvijeće ima dominantno plave cvjetove (ljubičice, hortenzija) ili valovite i plavkaste listove ili formira oblik slapa ili valova. Karakterističan predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem – vinova loza. Biljke najbolje uspijevaju na sjevernoj strani, te zapadnoj i sjeverozapadnoj (metal hrani vodu).