Najbolji homeopatski lijekovi kod menopauze: Ne postoji bolji lijek za valunge u toku menopauze od homeopatskog Lachesisa

Piše: Homeopata Suad Šendelj
Mob.: 061 270 176

Valunzi (navale vrućine u glavu) su periodičan simptom, koji je praćen preznojavanjem, lupanjem srca, uznemirenošću i veoma rijetko napadima panike. Traju 3 – 5 minuta, a mogu se ponavljati više puta u toku dana. Zvanična medicina nudi hormonsku terapiju, ali koliko god ona bila olakšavajuća toliko nosi i rizika. Bez puno hvale, dokazano je da je homeopatija ovdje nezamjenjiva. Prirodna, neškodljiva, efikasna… Ne odbacujte je i ne zaboravljajte

Menopauza je prirodan događaj u životu svake žene. Riječ je o trajnom prekidu menstrualnog ciklusa, zbog prestanka rada jajnika. Njen početak karakterišu psihološke i somatske promjene. One se javljaju u različitom stepenu i veoma puno utječu na kompletan život žene.

Rano prepoznavanje simptoma menopauze, koje nažalost mnogi ignorišu, od velike je važnosti. Ranim prepoznavanjem se mogu umnogome umanjiti svi negativni utjecaji.
Početak menopauze je postepen i sa jedva primijetnim simptomima. Nekada je teško razdvojiti simptome izazvane stresom od onih koje pravi početak menopauze.

Najznačajniji simptom kod nekih žena je izostanak menstruacije. U tijelu žene nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena. U prosjeku, to se počinje dešavati već nakon 40-te godine života. Od tada, pa još otprilike 5 – 10 godina traje prelazno razdoblje koje se nepravilno naziva KLIMAKTERIJ. Kod nekih žena menopauza može nastupiti ranije, a uzroci mogu biti različiti: pojedine bolesti, dugotrajno uzimanje određenih lijekova, pa sve do hirurških intervencija. Postoji i kasna menopauza koja nastupa iza 50-te godine života.

Dakle, najočigledniji simptom je izostanak menstruacije. U suštini, to je za svaku ženu jedinstveno iskustvo. Postoje i drugačija dešavanja: skraćeni ciklusi, dugotrajno i obilno krvarenje koje izaziva anemiju… Valunzi (navale vrućine u glavu) su periodičan simptom, koji je praćen preznojavanjem, lupanjem srca, uznemirenošću i veoma rijetko napadima panike. Napadi vrućine (valunzi) traju 3 – 5 minuta, a mogu se ponavljati više puta u toku dana. Kako je sve individualno, tako valunzi kod nekih mogu trajati nekoliko mjeseci a kod nekih i par godina. Poremećaji sna i nesanica su, također, česti.

PSHOLOŠKE PROMJENE

Sreća, nisu sve žene podložne pojavi raznih psiholoških dešavanja. Kod onih kod kojih se dese javljaju se kao potištenost, nezainteresovanost za svakodnevna dešavanja, osjećaj odbačenosti, zapostavljenosti, indiferentnost prema članovima porodice, gubitak libida i sl. Ima i onih koje zapadaju u istinsku depresiju.

Dešavaju se i organske promjene kao što je urogenitalna atrofija a ona nosi probleme sa rodnicom koja postaje suha i manje elastična. Dolazi i do pojave čestog mokrenja i čestih upala mokraćnog mjehura. Degenerativne promjene najčešći su uzrok boli u mišićima i kostima. Nedostatak estrogena utječe da kosti postaju poroznije (osteoporoza) pa je i mogućnost povrede veća.

Zvanična medicina nudi hormonsku terapiju, ali koliko god ona bila olakšavajuća toliko nosi i rizika. Svjedoci smo najezde raznih karcinoma koji je postao tako čest kao da je prisutna stalna epidemija gripa. Bez puno hvale, dokazano je da je homeopatija ovdje nezamjenjiva. Prirodna, neškodljiva, efikasna… Ne odbacujte je i ne zaboravljajte.

HOMEOPATSKI TRETMAN

S E P I A

Homeopatski lijek koji se spravlja iz sadržaja vrećice koju posjeduje svaka “morska sipa”.  Radi se o tekućini  koju sipa izbacuje kada se nalazi u opasnosti. Često upotrebljavan lijek. To su iritabilne osobe, indiferentne na članove porodice koji joj ustvari smetaju. Žele da ih se ostavi na miru i neugodne su. Često veoma tužne a plakanje im donosi olakšanje. Gube svako interesovanje za intimnim odnosom, čak šta više imaju averziju prema tome. Kosa im opada u većoj mjeri. Imaju probleme sa zatvorom stolice, a mokraća ima neugodan miris. Česti su prolapsi uterusa i u ovakvim slučajevima SEPIA je od velike koristi. Bolje im je od toplote kreveta i toplih aplikacija, a gore od hladnog zraka. Valunzi kod njih nastupaju od grudi ka glavi.

LACHESIS

Lijek koji se spravlja od otrova zmije SURUKUKU. Najpoznatiji i najčešće upotrebljavan homeopatski lijek koji ima široko polje dejstva (polikrest). Za njegovo otkriće zaslužan je dr.Konstantin Hering koji je u jednoj ekspediciji gledao kako lokalni vračevi otrovom zmije surukuku efikasno liječe teške oblike angine, razne poremećaje u cirkulaciji krvi ili teška krvarenja. Ne postoji bolji lijek za navale vrućine u glavu u toku menopauze od Lachesisa, kako u prirodi tako i u zvaničnoj farmaciji.
To su inače prodorne, veoma pričljive i napadne osobe, izuzetno osjetljive na dodir i ako ih dotaknete znaju neugodno reagovati. Jako su ljubomorne što se često graniči sa patološkom ljubomorom. Sve njihove bolesti vezane su za lijevu stranu tijela ili počinju na lijevoj strani .

SANGUINARIA

Spravlja se od biljke pod nazivom Sanguinaria canadensis. Za ovaj lijek je karakteristično okruglasto crvenilo obraza. Simptomi mogu biti praćeni pekućim senzacijama na dlanovima i tabanima. Interesantno je, ali tačno – prisutan je čest bol u desnom ramenu i desnoj skapuli.

GLONOINE

Spravlja se od nitroglicerina. Glavobolje sa jakim palpitacijama, znojenjem i crvenilom lica. Osjećaj kao da će glava eksplodirati od navale krvi, jake pulsacije vratnih i sljepoočnih arterija. Valunzi dolaze iznenada, glava topla, a stopala hladna.

Sa uspjehom se koriste i lijekovi CIMICIFUGA, SULPHUR, JABORANDI ARISTOLOCHIA. Naravno, i za ovu oblast spravljene su homeopatske poliremedije koje npr. u Njemačkoj rutinski propisuju u svakoj medicinskoj ustanovi.

(aura.ba)