Najbolji duhovni i životni savjeti vrhovnog sibirskog šamana: Čovjek je dijete prirode i samo ga ona može izliječiti

U republici Tuvi još od drevnih vremena njeguje se šamanska tradicija. Ako želite da živite u zdravlju i blagostanju, poslušajte šta vam poručuje vrhovni šaman Karaul Dopčun

Šamanizam je jedna od najstarijih ljudskih duhovnih praksi, koja u Sibiru postoji još od bronzanog doba. Uloga šamana u društvu bila je da posreduje između ovog i onog svijeta.

 Sveta mjesta iscjeljujućih moći

Na jugu Sibira, na granici sa Mongolijom, ruska Republika Tuva dom je prastarim šamanskim tradicijama, koje od zaborava čuvaju lokalni šamani i šamani. Skrivena iza sibirskih planina, Tuva svojom jedinstvenom prirodom privlači brojne posjetioce koji tragaju za mjestima kosmičke energije, želeći da učestvuju u drevnim ritualima.

Rituali u Tuvi imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi, čiji sastavni dio čine šamani. Svakodnevni život i ono natprirodno ovdje se stalno prepliću. Svakodnevni život i ono natprirodno ovdje se stalno prepliću. Posjeta šamanima uobičajena je stvar. Ljudi putuju iz udaljenih sela kako bi im šamani izveli rituale koji će im donijeti dobro zdravlje, sreću, ili djecu.

Čovjek je dijete prirode, pa ga je nemoguće izliječiti bez njene pomoći. Šamani nikada neće naškoditi ljudima jer vjeruju da bi tako zauvijek izgubili svoju moć. U Tuvi postoje muški i ženski šamani, a vrhovni šaman je Karaul Dopčun, koji otkriva svoje životne tajne.

 Pravila za sretan život i blagostanje

  1. Dok šetate ulicom, kad ugledate pero koje leži na tlu, uzmite ga i ponesite kući. Stavite pero u posudicu ili na policu, a možete ga i objesiti, jer je ono moćna amajlija koju vam šalje nebo
  2. Kamenčiće prikupljene iz rijeka držite u kući, jer imaju moćnu energiju.
  3. Uvijek se trudite da pomognete drugima ne očekujući ništa zauzvrat, jer i vas će nebo nagraditi.
  4. Teškoće su samo privid, kao i oblaci na nebu. Ako letite avionom, vidjećete da je nebo iznad oblaka čisto i lijepo.
  5. Da biste se približili snu, ponekad je dovoljno preduzeti bar jedan korak. Ne plašite se poteškoća, već ih prihvatite kao sastavni dio života – i gledajte samo cilj.
  6. Neka vam osnovni moralni princip bude: „Nikad neću nikome nanijeti zlo“.
  7. Ne bacajte smeće u rijeke i potoke, jer ćete naljutiti vodenoh duha. Ako želite da ga umilostite, bacite u vodu novčić, hljeb ili malo mlijeka.
  8. Kiša… Može kontrolisati osjećanja, podsjetiti nas na bilo koji lijep trenutak života ili oprati one loše. Ako mi se desi nešto loše, izađem iz kuće i stojim na kiši. Ukoliko je napolju suho, onda stanem pod tuš.
  9. Kad odlučite da nešto učinite, nikad ne sumnjajte u sebe. Naime, strah vas tjera da se povlačite s pravog puta – zato je on glavni instrument svih zla. Nemojte gubiti nadu ako ne uspijete iz prve, jer svaka mala pobjeda približava nas onoj velikoj.
  10. Kad žena kupuje hranu, ona kupuje buduće dane sreće za svoju porodicu. Svako novo, lijepo, zrelo i mirisno povrće ili voće jeste dan sretnog porodičnog života. Muškarac, sa svoje strane, mora obezbijediti ženi novac kako bi ona mogla kupovati ono što je najkvalitetnije. Porodica u kojoj se štedi na određenim proizvodima postaje siromašna i nesretna, jer ušteda u hrani „štedi“ sreću.