Najbolje terapije i recepti za vensku trombozu

Tromboza je djelimično ili potpuno začepljenje krvnih sudova ugruškom krvi ili trombom. Najčešće se javlja u venama i to u nožnim. Posebno opasna je duboka venska tromboza, koja može uzrokvati smrtonosnu plućnu emboliju

Tromboza (thrombosis) je bolest krvnih sudova koja podrazumijeva djelimično ili potpuno začepljenje krvnih žila ugruškom krvi. Iako može nastati i u arterijama, tromboza se najčešće javlja u venama, a najčešće u nogama ili u maloj zdjelici.

Najčešći uzrok stvaranja tromba i nastanka tromboze su usporena i slaba cirkulacija, povećana gustoća krvi zbog poremećaja u zgrušavanju krvi te oboljenje unutrašnjih zidova krvnih žila, najčešće zbog proširenih vena. Tromboza je uvijek popraćena upalom vena ili flebitisom, pa se naziva i trombofiebitis.

Češće se javlja kod starijih osoba, češće kod žena nego kod muškaraca, a učestalost nastanka tromboze povećava se sa starošću. Uzroci nastanka tromboze mogu biti različiti. Njenom nastanku pogoduje slaba cirkulacija i zastoj krvi koji uzrokuje nedovoljno kretanje, dugo sjedenje, pretilost, srčana slabost, šećerna bolest, povišeni holesterol i masnoće u krvi, pušenje, psihički stres, oralna kontracepcijska sredstva, jača fizička naprezanja itd.

Do začepljenja vena često dolazi tokom trudnoće, kod nekih bolesti, nakon težih operativnih zahvata, pobačaja ili poroda, ali i usljed dugog ležanja za vrijeme nekih bolesti.

Trombozom mogu biti zahvaćene površinske vene kao i duboke vene, a najčešće su zahvaćene vene na nogama. Simptomi bolesti se različito manifestiraju, zavisno od toga da li se radi o trombozi u dubokim venama ili venama koje se nalaze ispod kože.

Tromboza u površinskim venama

Površinska venska tromboza ili tromboflebitis (thrombophlebitis) je akutna upala površinskih, uglavnom proširenih vena. Na mjestu upale, stijenka vene nije više glatka kao stijenka zdrave već je malo hrapava. Na tom hrapavom mjestu krvotok je nešto usporen te dolazi do taloženja i zgrušavanja krvi. Malo – pomalo stvara se ugrušak krvi (takozvani tromb), koji s vremenom potpuno začepi venu i onemogući protok krvi. Ako se taj ugrušak krvi otkine i dođe u krvotok, on može začepiti neku od krvnih žila i uzrokovati emboliju tj. poremećaj ili čak prekid cirkulacije krvi.

Kod tromboze početak bolesti je iznenadan i obično popraćen jakom boli koja može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Ako je začepljena velika vena na nozi, ona se može napipati pod prstima kao debeli bolan konopac, dok je koža iznad vene crvena, osjetljiva i topla. Upala najčešće traje 1 – 2 nedjelje, a nakon toga se malo – pomalo smiruje, a bolnost smanjuje. U rijetkim slučajevima može doći do sekundarne infekcije i tada je bolest popraćena povišenom temperaturom, povišenom sedimentacijom i povećanim brojem leukocita.

Površinska venska tromboza ne zahtijeva neko posebno liječenje već samo olakšavanje simptoma. Bolesnik ne smije ustajati, a oboljelu nogu treba malo podići i na nju stavljati obloge protiv oteklina i upale kože. Lokalno se mogu primijeniti i biljne masti i alkoholne obloge.

Od lijekova treba uzimati samo sredstva protiv upale i bolova, dok su antibiotici nužni samo ako je prisutna infekcija. Tek nakon što su nestali svi simptomi upale, bolesnik može ustati. Nakon toga se preporučuje hodanje, tj. Redovno šetanje radi sprječavanja širenja bolesti u duboke vene.

Tromboza u dubokim venama

Za razliku od površinske tromboze, duboka venska tromboza ili (phlebothrombosis) se javlja u dubokim venama. Ako dođe do upale i začepljenja duboke vene na nozi, bolest je mnogo teže naravi. Zbog začepljenja velike ili glavne vene, kroz nju ne može teći krv pa se javljaju jaki bolovi i pri stajanju i pri hodanju, a koji se ublažavaju s podignutom nogom.

Sve dok se krvotok opet ne uspostavi, bolesnik osim jakih bolova ima i osjećaj težine u nozi, cijela noga je otečena, a koža crvena, osjetljiva i topla.

Jedan od simptoma duboke venske tromboze mogu biti i istaknute površinske vene, a čak u 80% slučajeva duboka venska tromboza javlja se kao posljedica dugotrajne i neliječene tromboze u površinskim venama.

 Duboka venska tromboza opasnija od površinske

I kod duboke venske tromboze postoji opasnost da se krvni ugrušak otkine od zida vene i ode u krvotok. Međutim, za razliku od krvnih ugrušaka koji nastaju u površinskim venama, krvni ugrušci dubokih vena mnogo su veći. Ako takav ugrušak začepi krvnu žilu i onemogući protok krvi do nekog organa, može izazvati emboliju, a koja može završiti smrću.

Kod tromboze u dubokim venama uvijek postoji opasnost da krvni ugrušak dođe u pluća, začepi glavnu plućnu arteriju te izazove smrtonosnu plućnu emboliju. Zbog toga duboka venska tromboza zahtijeva bolničko liječenje, a nakon toga stalnu liječničku kontrolu.

U slučaju duboke venske tromboze neophodno je najstrože mirovanje, odnosno ležanje s visoko uzdignutom nogom tako da krv lakše otječe. Osim stavljanja obloga i uzimanja lijekova protiv upale i bolova, neophodni su i lijekovi koji pospješuju cirkulaciju krvi, sprječavaju taloženje krvnih ćelija i stvaranje ugrušaka, te pospješuju rastakanje krvnih ugrušaka.

Kad se smanje otok i bolovi, bolesnik treba prije ustajanja navući elastične čarape ili bolesnu nogu omotati elastičnim zavojem da bi se pritisnula noga i vena i tako spriječio zastoj krvi.

 

VENE NE PODNOSE:

– Predugo stajanje i sjedenje

– usku odjeću i visoke potpetice

– preniske i previsoke potpetice (3 – 4 cm idealna visina)

– pretilost

– dugo izlaganje suncu

– vruće kupke

– depilaciju vrućim voskom

– podizanje teških tereta

VENAMA ČINI DOBRO….

  • redovna šetnja najmanje 30 minuta na dan
  •  vožnja biciklom
  •  plivanje
  •  redovne fizičke vježbe
  •  naizmjenične hladne i tople kupke
  •  udobna obuća i odjeća
  •  zdrava ishrana
  • češće podizanje nogu u poviđšeni položaj
  •  redovno uzimanje tekućine, posebno nakon sporta i ljeti

 

Vježbe

Slaba cirkulacija krvi od nogu do srca uzrokuje taloženje i zgrušavanje krvi. Posljedica su krvni ugrušci i začepljenje krvnih žila, a najčešće vena u nogama i maloj zdjelici.

To se može sprriječiti položajima koji noge oslobađaju opterećenja kao i vježbama koje poboljšavaju prokrvljenost. Naprimjer: ako ležeći na podu uspravno podignete noge, naslonite ih na zid ili ako za vrijeme ležanja na podu ili u krevetu „vozimo bicikl“.

RECEPTI

 Obolog od listova oraha

POTREBNO JE: listovi oraha i med.

Svježe ubrane listove oraha oprati u vrućoj vodi, obrisati i namazati medom i kao oblog staviti na oboljelo mjesto. Oblogu ostaviti da djeluje 2 – 3 sata, a zatim isprati blagim čajem od kamilice. Postupak ponoviti nekoliko puta tokom dana.

Listovi oraha pospješuju cirkulaciju krvi i smiruju upalu vena kod proširenih vena i tromboze.

Uljna tinktura od bijelog luka

POTREBNO JE: 1 glavica bijelog luka, 2,5 dl hladno prešanog maslinovog ulja ili suncokretovog ulja i sok limuna.

Bijeli luk očistiti, zgnječiti, staviti u staklenku i preliti uljem. Ostaviti da odstoji 2- 3 dana, a zatim ulje procijediti. Uzimati 2 – 3 mjeseca, 5 puta na dan, prije jela, po 1 kašičicu ulja pomiješanog sa 1 kašičicom limunovog soka. Nakon pauze od mjesec dana, kuru ponoviti.

Bijeli luk ima i preventivno i ljekovito djelovanje protiv tromboze. Čisti krv, snižava nivo holesterola u krvi, širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju, te sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Može se jesti sirov ili uzimati u obliku nekog ljekovitog pripravka.

Čaj od kokotca

POTREBNO JE 1 – 2 kašičice kokotca i 2,5 dl kipuće vode.

Usitnjeni suhi kokotac preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta te procijediti. Čaj uzimati 2 – 3 puta na dan.

Kokotac (Mellilotus officinalis) cvate po livadama od juna do septembra, a bere se u vrijeme cvatnje. Osim što jača stijenke krvnih žila, a naročito vena, kokotac pospješuje cirkulaciju krvi, pomaže kod proširenih vena te spriječava grušanje krvi i trombozu.

UPOZORENJE: Čaj od kokotca ne smiju uzimati osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi ili uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Ulje od bora i čempresa

POTREBNO JE: 15 kapi eteričnog ulja bora, 15 kapi eteričnog ulja čempresa i 1 dl bademovog ulja.

Eterično ulje bora i čempresa umiješati u bademovo ulje. Ulje nježno masirati na oboljelo mjesto.

 Tinktura od gingka

POTREBNO JE: 40 g listova gingka, 1 dl 70%-tnog alkohola i 1 dl destilirane vode.

Usitnjene suhe listove gingka staviti u staklenku, preliti alkoholom i vodom, zatvoriti i dobro protresti. Nakon što odstoji 14 dana, tinkturu procijediti. Uzimati 3 puta na dan po 20 kapi u čaši vode.

Gingko (Ginkgo biloba) se već više od 5.000 godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, a najčešće za poboljšanje cirkulacije krvi i liječenje bolesti krvnih sudova. Danas ga koristi i službena medicina. Istraživanja su pokazala da gingko smanjuje viskoznost krvi t. razrjeđuje krv i tako poboljšava cirkulaciju krvi. Osim toga, gingko sprječava taloženje i grušanje krvi pa tako pomaže protiv stvaranja tromba i nastanka tromboze.

Čaj za vene

POTREBNO JE: 20 g latica nevena, 20 g imele, 20 g cvjetova arnike, 20 g stolisnika, 20 g listova ruzmarina, 20 g gospine trave, 20 g cvjetova divizme, 20 g kokotca, 20 g rutvice, 20 g kore vrbe i 3 dl hladne vode.

Kašiku čajne mješavine preliti hladnom vodom, zakuhati i maknuti s vatre. Pokriveno ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatiom procijediti. Čaj uzimati 2 – 3 puta na dan.