NAJBOLJE TEHNIKE ZA UNAPREĐIVANJE PAMĆENJA!

pamcenjeKoliko puta vam se dogodilo da jednostavno zaboravite ime koje ste netom čuli ili broj telefona koji je ‘toliko jednostavan’ da bi ga trebali upamtiti bez imalo truda. Pamćenje je veoma značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Dobra je stvar da ga konstantno možemo poboljšati. Pamćenje nije urođeno i možemo ga trenirati baš kao i svaki mišić svoga tjela. Što ga više trenirate to bolje. Koje su to najbolje tehnike za bolje pamćenje?

1. ZDRAVA HRANA I REDOVNA VJEŽBA!
‘U zdravom tjelu zdrav duh’ i snažno pamćenje, možemo dodati. Ako jedete zdravo, pridržavate se dnevnog ritma, redovno doručkujete, ručate i večerate. Pritom mislimo na koliko-toliko izbalansiranu hranu (manje masnoća/više povrća i slično) mozak će nesumnjivo raditi bolje. Neke studije pokazuju da neko povrće i voće djeluje bolje na sistem pamćenja. To su: grožđe, bobice aronije, lješnjaci, omega masnoće (losos) i sjemenke. Samo pet minuta intenzivnog vježbanja na dan probudit će vaše receptore u mozgu i pojačati sposobnost pamćenja.

2. MISLITE POZITIVNO!
Kako bi uspjeli u bilo čemu, s vremenom bi trebali razviti snažnu vjeru u određene stvari ili pojave koje vas okružuju. Što više vjerovanja povežete s uspjehom (vlastitim ili tuđim koji vas čini sretnima i zadovoljnima) to više rastu šanse za snaženje pamćenja. Razmislite u šta zaista vjerujete, postavite se u određenu situaciju i pokušajte unaprijed odrediti kako ćete je riješiti. Sa pozitivnom vjerom u sebe, svoja znanja, pojavu, izgled, govor, ljudemo koji vas okružuju. Pritom isključite bilo koji oblik lošeg načina razmišljanja o sebi

3. ASOCIJACIJA
Udružite misli! Kako bi bolje pamtili imena pokušajte kod osobe koju upoznajete upamtiti neko njeno obilježje (madež, frizura) koje će vas asocirati na nju. Metoda asocijacije je povezivanje nove stvari s nečim što već znamo. Ovo je korisno zato jer sve što već znate, svaka ideja i misao u vašoj glavi, već su povezane s drugim idejama ili zamislima. Ukratko, vaše misli se ne arhiviraju jedna po jedna, već se one međusobno povezuju, i iz sjećanja ih je na površinu najlakše izvući asocijacijom.

4. IGRAJTE MOZGALICU: LUMOSITY
Lumosity je igra koja je besplatna i jako zabavna. Radi se o izazovnom alatu koji će pomoći da uz pamćenje poboljšate pažnju, brzinu, fleksibilnost i rješavanje problema.

5. VIZUALIZACIJA
Ovo je jedan od ključnih elemenata u pamćenju. Naime, naš um je prilično vizualan. Dokaz: u pozadini svake ideje koja se upravo rađa u vašoj glavi prilično je jasna slika šta želite postići. Čak i kada mislite da fotografije nema ona je podsvjesno tu. Kupovali automobil ili dionice, već jasno znate kakav model automobila želite ili šta namjeravate s dionicama. Da bi bolje pamtili, vizualizirajte često!

6. PONAVLJANJE
Bit pamćenja je ponavljanje. Broj telefona, ime, zadatak. Što je stvar važnija to ćete je više puta ponoviti u sebi ili na glas. Iako je ovo osnova za bolje pmaćenje, radi se o moćnoj navici koju s vremenom zaboravljamo. Vježbajte pamćenje što je moguće češće. Od broja PIN-a na bankomatu pa do pretplate ili lozinki koje imate na svojim računima društvenih mreža, elektroničke pošte. Imate ih 10 ili više? Ne tražite izgovore, svakako ste sposobni upamtiti ih sve, samo je potrebno probuditi mozak!

7. BILJEŽITE
Bilješke su nevjerojatna stvar. Svaka ideja vratit će se u pamćenje istog trena nakon što samo bacite oko na bilješke. Pogledajte neku bilješku staru nekoliko mjeseci. Iste sekunde sjetit ćete se o čemu je riječ. Bilješke možete pospremati pišući ih, tapkajući u svoje smartphone uređaje ili tablete.

8. PAMTITE S RAZUMIJEVANJEM
Možete sjediti i bubati napamet sto i jednu stvar ali ako ništa od toga što pokušavate upamtiti ne razumijete – trud je uzaludan. Bez obzira o kakvoj je problematici riječ, što se više trudite razumijeti je to lakše i pamtite.
Učenje s razumijevanjem je vježbanje mozga na duge staze!

9. ZAIGRAJTE SVOJ UM
Imaginacija i humor također će pomoći u razvoju i snaženju pamćenja. Što više vedrih i pozitivnih misli vežete uz važnu osobu ili događaj, to ćete lakše briljirati na sastanku. S druge strane ako umjesto vedrih i afirmativnih riječi prilikom vizualizacije koristite negativne poput: dosadan, nevažan i slično – sami krivi ako vam sve propadne.

10. OBRATITE PAŽNJU – SLUŠAJTE!
Nepažnja će lako omesti i one najbolje. U tren oka učinit će vas nesigurnima. Ako ne obraćate pažnju na ono bitno, informacije o tome neće stići do vašeg mozga. Ako vaš um nije sposoban primiti informaciju jer niste pazili, nemoguće mu je upamtiti je.

(bodyandsoul.com/D.K./aura.ba)