Najbolje namirnice za regulaciju ženskih hormona

 Uzme li se u obzir ubrzani tempo života kojeg vode mnoge žene, ne čudi što inzulin, estrogen i drugi hormoni mogu “ispasti iz ravnoteže” uzrokujući brojne tegobe, čak i bolesti.

Hormoni su tvari koje tvoje tijelo koristi kao “glasnike” za prijenos informacija. Krvotokom “jure”  do tkiva i stanica i utječu na brojne procese: rast i razvoj,  izmjenu tvari, seksualnu funkciju, reprodukciju, raspoloženje, osjećaj gladi…

 Lanene sjemenke

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kada je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana. Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline – blagotvorne omega -3 masne kiseline.

Mljevene sjemenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovine ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki: za žene koje pokušavaju zatrudnjeti konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće; za žene dobi 35 do 55 godina doprinosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a; dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze kao i hormonska nadomjesna terapija.

 Maca prah

Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao “ginseng s Anda”, a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan s mlijekom ili kao sastavni dio brojnih drugih jela. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njenoj nutritivnoj vrijednosti.

Djelovanje mace očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida. Dodatno, u brojnim studijama se ističe pozitivan utjecaj mace na ravnotežu hormona u menopauzi.

Tako je studija objavljena 2006. godine u časopisu International Journal of Biomedical Sciences utvrdila da maca može potaknuti produkciju estrogena i ublažiti tegobe vezane uz menopauzu (osobito valunge i noćno znojenje). Autori studije su zaključili kako maca nudi prirodnu pomoć ženama u predmenopauzi. Općenito, preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podijeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako učinkovita kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, no vrijedi preporuka ne uzimanja visokih doza dulje od 3 mjeseca kontinuirano.

 Kokosovo ulja

Tjelesne masti utječu na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim time i ovulacije. Smatra se da je minimalan udio masnog tkiva koji je potreban u organizmu za normalnu ovulaciju 18 posto. Stoga je važno da tvoja prehrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i sjemenke osigurat će ti potrebne masnoće, no pokušaj u svoju prehranu uvrstiti i kokosovo ulje koje će pružiti “materijal” potreban za proizvodnju hormona. Uz kokosovo ulje i avokado može poslužiti kao vrijedan izvor masnoća.

Jaja

U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (ovisno o veličini) osigurava između 4.5  do 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku, dok je ostatak u žumanjku. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Svi sastojci pridonose zdravom reprodukcijskom sustavu, osobito vitamin B6 koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona.

Izbjegavaj BPA

BPA je hemijski spoj koji se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. BPA je, u stvari, široko prisutan jer su mnogi proizvodi za svakodnevnu upotrebu načinjeni od polikarbonatne plastike. Stoga je danas kontakt s plastičnim materijalima koji sadrže BPA neizbježan jer se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, bočica za djecu, čaša, posuda za čuvanje hrane, plastična pakiranja hrane koja se čuvaju u hladnjacima i zamrzivačima (npr.pakovanje svježeg mesa), zaštitnih presvlaka kod konzervi i limenki (konzervirano povrće, konzervirana gotova jela, limenke pića…)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!