Najbolje namirnice u borbi protiv raka

Jedan od načina za odbranu od teške bolesti jesu određene vrste zdrave hrane. Naoružajte se ovim namirnicama iz supermarketa

 

Kofein i antioksidanti potpomažu izumiranje oštećenih ćelija i time smanjuju rizik da one postanu kancerogene, kaže doktor Čang Jang, onkolog sa Univerziteta Rutdžers.

Savjet: Flaširan zeleni čaj može sadržati šećer, dok ga u svježe skuhanom nema (osim ako ga ne dodate). Kupite pakovanje zelenog čaja (makar i kesice) i kuhajte ga sami.

 

PASTRMKA

Omega 3 masne kiseline iz ove hladnovodne ribe mogu spriječiti upalne procese koji dovode do nastanka i širenja raka.

Savjet: Filete pastrmke začinjene s malo soli, bibera, ulja i kriškom narandže umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite ih u rerni na 2000C 15-20 minuta. Poslužite uz bulgur.

BULGUR

S većim unosom cijelih zrna u organizam opada rizik od raka, navodi British Medical Journal. Razlog mogu biti vlakna: bulgur sadrži 50 odsto više vlakana od kinoe.

Savjet: Zamijenite svoju jutarnju ovsenu kašu bulgurom, ubacite ga u salatu za ručak ili za laganu večeru, pripremite ga kao prilog s mladim crnim i bijelim lukom i đumbirom, uz pastrmku ili lososa.

Izvor zdravlja: Crveno meso kao sastavni dio izbalansirane ishrane

BIJELI PASULJ

Prema Američkom institutu za istraživanje kancera, svakih 10 g vlakana (1⁄2 šolje bijelog pasulja) koje pojedete dnevno, smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 11% odsto.

Savjet: Ova mekana i blaga zrna savršena su za paprikaš ili supu. Ocijedite konzervu, isperite pasulj i ubacite ga, kao što biste meso, u svoj omiljeni čili sos.

SJEMENKE BUNDEVE

Ne bacajte ih u smeće. Sjemenke bundeve mnogo su bogatije vitaminom E od ostalih sjemenki i orašastih plodova, a on ima dokazanu moć u borbi protiv raka prostate.

Savjet: Ubacite šaku golice (oljuštene, neslane sjemenke) u mješavinu orašastog i suhog voća, salatu ili jelo od bulgura. Ili ih ispecite i grickajte kao popodnevnu užinu.

Idealan izvor vitamina B12: Pečena pastrmka s ruzmarinom

P: Da li hrana koja sadrži dosta šećera može da prouzrokuje rak?

O: Ne direktno. Sve ćelije koriste glukozu kao gorivo, ali čak i da smanjite količinu šećera, one mogu da prežive. Ipak, previše šećera može dovesti do dijabetesa ili gojaz-nosti, a to povećava rizik od nastanka raka.