Najbolje iz prirodne apoteke: Besplatne, ukusne i zdrave proljetne biljke

 Rano proljeće nam donosi divlje jestive biljke koje su izuzetan izvor hranjivih i ljekovitih tvari. One osvježavaju ljudski organizam, čiste ga od toksičnih tvari i poboljšavaju imunitet. Većinu možemo pronaći čim izađemo iz grada i uputimo se u prirodu. Ako niste sigurni u identifikaciju, povežite se s ljudima koji bolje od vas znaju što se može sakupljati.

Važno je napomenuti da divlje biljke sakupljamo s čistih, nezagađenih terena. Nikada ih ne treba brati pored autoputeva ili deponija. Ne uništavajte ih. Ovisno od vrste, ostavite korijen ili dio nadzemnog sistema koji će joj omogućiti ponovni rast.

Brojne su vrste koje možemo sakupljati i koristiti u prehrani: maslačak, kopriva, loboda, medvjeđi luk, srcolika češnjača, japanski dvornik i druge.

Čudesni maslačak

Jedna od divljih vrsta biljaka koju lako prepoznajemo je maslačak (Taraksacum officinale). U rano proljeće, dok se cvjetovi još nisu pojavili, možemo koristiti mlade listove kao sastojak raznih salata, ali i termički obrađene. Listovi su prava vitaminsko – mineralna bomba koja osvježava i krijepi organizam.

Sadrže obilje vitamina C i A, raznih minerala (željeza, fosfora, kalcija). Korijen se koristi kao zamjena za kafu ili drugo korjenasto povrće. Kada procvjeta, on se smrežura i zbog toga se sakuplja prije pojave cvjetova ili u jesen.

 Sveprisutna kopriva

Kraljica među jestivim divljim biljkama je kopriva (Urtica dioica). Njeni mladi, nježni vrhovi i listovi ne žare. Prilikom berbe ipak koristite rukavice. Dosta je raširena i nalazi se u grupama. Naraste do 150cm. Njeni listovi sadrže vitamine, kao što su C, B2, K i A, organske kiseline, minerale, tvari koje regulišu nivo šećera u krvi.

Mlada kopriva je odlična zamjena za špinat. Koristi se za pripremu supa, variva, čipsa, piva, čaja i čajnih mješavina. Prije upotrebe potrebno ju je očistiti, odstraniti dijelove koji su oštećeni, uveli, oprati, a zatim i kratko prokuhati kako bi izgubila sposobnost žarenja.

Ljekovita češnjača

Srcolika češnjača, češnjača il češnjevka Alliaria petiolata je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Naraste do 1m. Svi njeni dijelovi kada se protrljaju imaju miris na bijeli luk. Jestiva je cijela biljka. U proljeće se beru mladi listovi i stabljike, a poslije mladi plodovi i zrelo sjeme. Od mladih listova se pripremaju salate, umaci ili se koriste za pripremu čaja.

 

Bijela loboda se jede i sirova

Jednogodišnja bijela loboda Chenopodium album se tradicionalno koristi u kuhinji. Njeni mladi listovi i sjemenke su jestivi. Tokom proljeća se nježni listovi mogu jesti sirovi, ali ne treba pretjerivati. Mogu se koristiti kao zamjena za špinat i kuhati. Sjemenke se suše, melju i dodaju brašnu.

Japanski biljni snagator

Invazivni japanski dvornik Fallopia japonica naraste 3m. Izuzetno brzo se širi, potiskuje druge biljke, a njegovi rizomi su toliko jaki da probijaju beton i ruše objekte.

Zamjena za salatu

Mišljakinja je nekada bila dobro poznata. Njeni sinonimi svinjska trava i kokošja trava govore o tome kako se najviše upotrebljavala. Nadzemni dio se koristio u hranidbi svinja, a njezin korijen i sjemenke obožavaju kokoške. Odlična je u varivima, ali na salatu.

 

OPREZ!

Medvjeđi luk (srijemuš) je vrlo poznata i često upotrebljavana divlja vrsta. No, pri branju treba biti više nego oprezan pa ako niste sigurni, bolje je da povedete nekoga ko se razumije u samoniklo bilje nego da pogriješite. Naime, njegov list je vrlo sličan listovima biljaka mrazovac, đurđica, čemerika i kozlac koje su toliko otrovne da konzumiranje nekih od njih može biti kobno te uzrokovati i smrt. No, samo on ima miris na luk.

Poznata kao korov, ljepljiva broćika ili priljepača Galium aparine je jednogodišnja vrsta iz porodice broćika. Potrebno je istaknuti da se radi o jestivoj vrsti, ali kod nekih ljudi može izazvati kontaktni dermatitis. Jestivi su proljetni izdanci i listovi. Kuhaju se 10 minuta i to je dovoljno da se razlože dlačice. Osušeni i isprženi plodovi se mogu koristiti kao zamjena za kafu.

Treba napomenuti da se od petolista srčenjaka za jelo koriste mladi, zeleni izdanci dok su još sočni. Obično se priprema poput šparoga. Oprezno s ovom vrstom, jer ima mnogo sličnih koje mogu izazvati probleme.