Najbolje iz prirode za zdrave oči: LJEKOVITI ČAJEVI I RECEPTURE KOJI POMAŽU KOD SIVE MRENE

Siva mrena je bolest očne leće (leća postaje mutnom). Bolest može biti prirođena ili se njome možete zaraziti. Prouzrokovati je mogu neke druge bolesti, na primjer, šećerna bolest, trovanje ili povrede.  Samo pravovremena operacija pomoći će da se sačuva vid. Uvijek pokušajte izliječiti i tu drugu bolest koja je prouzrokovala sivu mrenu.

Odmah na početku treba reći da ljekovitim biljem ne možete izliječiti mrenu (katarakta). Ta bolest je vrlo ozbiljna  i svako se, već na prvi znak njenog postojanja, svakako mora podvrgnuti liječničkom nadzoru. Ali zato ljekovite biljke mogu pomoći u sprječavanju njenog nastajanja.

Očna mrena ili katarakta su zamućena područja koja se javljaju na inače potpuno bistrim očnim lećama. Procjenjuje se da kataraktu ima oko 20% svjetske populacije, i to uglavnom starijih osoba.

Konvencionalni medicinski način liječenja je hirurški zahvat. Zamućena leća odstranjuje se iz oka, a na njeno se mjesto stavlja vještačka.

Naučnici su ranije smatrali kako je katarakta posljedica starenja i zle sreće zbog postojanja nasljedne sklonosti oboljenju. Zatim su istraživači primijetili da su neke društvene grupe neuobičajeno sklonije obolijevanju. Pušači su mnogo više izloženi riziku dobivanja ove bolesti. Povećana ugroženost postoji i kod dijabetičara, žrtava trovanja teškim metalima, te kod osoba koje su duže vremena koristile sredstva na osnovu steroida.

Danas znamo što je tome razlog. Ono što muti očnu leću zapravo su oštećenja oka uzrokovana oksidacijom, biohemijskim procesom koji započinje kada dođe do promjene visoko reaktivnog kisika u našim ćelijama. Pušenje i drugi rizični faktori povećavaju stepen tih oksidativnih oštećenja.  Na primjer, jedna je studija pokazala kako je kod grupe žena koje su pušile 30 cigareta dnevno rizik  od pojave katarakte bio za 60% veći od prosjeka.

Može li išta spriječiti pojavu katarakte? Već pogađate – antioksidansi!

Antioksidansi su hemijske supstance koje sprječavaju pojavu oksidativnih oštećenja, tako što neutraliziraju slobodne radikale, izdajničke molekule kisika koje izazivaju toliko štete u organizmu. Među najbolje antioksidanse ubraja se vitamin A, kojeg iz hrane dobivamo u obliku karotenoida, poput betakarotina. U ostale antioksidanse ubrajaju se: vitamin C i E, flavonoidi slični vitaminima i mineral selen.

Više je studija pokazalo da hrana bogata vitaminbom C i E pomaže u sprječavanju pojave katarakte. Na primjer, u jendoj studiji je dokazano da uzimanje 1.000 miligrama vitamina C dnevno može usporiti pojavu katarakte.

Listovi dobričice (glehoma) i listovi mnogih srodnih vrsta metvice poput, na primjer, ruzmarina, sadrže velike količine vitamina C i E, do kojih se dijelom može doći pripravljanjem čaja od mačje dobričice ili miješanog čaja od različitih vrsta metvice.

Pored antioksidansa, čini se da u sprječavanju pojave karakte važnu ulogu igraju i oligoelementi magnezij i mangan. Enzimi koji sadrže te minerale potiču razgradnju bjelančevina oštećenih oksidacijom koje pridonose zamućenosti oka. Mačja dobričica i druge vrste metvica sadrže oba ova oligoelementa.

Napokon, mačja dobričica i druge vrste iz porodice metvica bogate su i flavonoidima, a u nekoliko istraživanja dokazano je koliko su flavonoidi važni. Iako su se njihova svojstva počela poštovati tek od nedavno, za njih se znalo još prije više decenija. Albert Szent-Gyorgyi, naučnik koji je prvi otkrio vitamin C, 1928. godine, zaslužan je i za otkriće flavonoida. Nazvao ih je vitaminom P.

LJEKOVITE BILJKE KOJE POMAŽU IZOŠTRAVAJU VID

BOROVNICA

Borovnica ima puno botaničkih srodnika, uključujući brusnicu, a slične supstance se javljaju i u drugom voću, na primjer, u kupini, malini, grožđu, šljivi i divljoj trešnji. Sve to voće uživa ugled biljaka koje izoštravaju vid.

Novija istraživanja dokazala su da ovo voće sadrži sastojke poznate pod imenom antocijanozidi, koji doista pridonose oštrini vida. Jedna grupa talijanskih istraživača utvrdila je da mješavina antocijanozida iz borovnice, uz dodatak vitamina E, zaustavlja napredovanje mućenja leće kod nevjerovatnih 97% osoba sa staračkom kataraktom.

Naturopati preporučuju uzimanje standardiziranog ekstrakta borovnice (koji sadrži 25% antocijanidina) u dozama od 80 do 160 miligrama, tri puta dnevno. Ovaj ekstrakt trebao bi se moći pronaći u svakoj boljoj biljnoj apoteci. Možete pripremiti čaj od dvije do četiri čajne kašičice zgnječenih plodova borovnice.

MAČJA DOBRIČICA

Vjeruje se kako dvije šoljice čaja od mačje (ili od obične) dobričice (glehoma, Nepeta cataria) dnevno mogu značajno smanjiti mogućnost pojave ove bolesti.
Vrući čaj od mačje dobričice zimi, te ledeni čaj ljeti, doista je ukusan. Osim što djeluje na sprječavanje pojave katarakte, ova ljekovita biljka je i blago sredstvo za smirenje, pa tako nećete prestati brinuti samo zbog katarakte, već ćete općenito postati smireniji.

RUZMARIN

Kao biljka iz porodice metvica, srodna mačjoj dobričici, ruzmarin sadrži više od tucet antioksidansa. Sadrži i najmanje četiri druga poznata sredstva protiv katarakte. Preporučuje se i obilata upotreba ruzmarina u kuhinji. Posebno je dobar kad njime pospete pečeni krompir.

BRAZILSKI ORAH

Ovi orasi (Bertholettia excelsa) sadrže velikodušne količine vitamina E, te vrlo bitnog oligoelementa selena, koji pojačava antioksidansno djelovanje vitamina E. Nivo selena u očnim lećama osoba bolesnih od katarakte iznosi samo 15% normalne količine, što ukazuje da uzimanje sintetičkog selena ili selena iz brazilskog oraha možda može pomoći u sprječavanju pojave katarakte.

U svakom slučaju, može usporiti njen razvoj. Jedan prosječno veliki brazilski orah sadrži potrebne dnevne količine selena.

MRKVA

Narodno vjerovanje kako je mrkva dobra za vid vrlo je rašireno. Kako se pokazuje, to vjerovanje nije bespredmetno. Postoji više istraživanja u kojima je dokazano da karotenoidi utiču na sprječavanje triju bolesti: karcinoma, kardiovaskularnog oboljenja i katarakte. Karotenoidi (uključujući i beta-karotin) su sastojci koji mrkvi daju narančastu boju.

U prilogu ovom zaključku ide i desetogodišnje istraživanje provedeno na sveučilištu Harvard (SAD), koje dokazuje da svakodnevno uzimanje 50 miligrama karotenoida može značajno smanjiti rizik od pojave raka, kardiovaskularnog oboljenja i katarakte. Za dobivanje količine od 50 miligrama karotenoida trebalo bi pojesti sedam većih mrkvi. Ali, ako ne volite grickati mrkvu, jednostavno jedite više naranči, žutog i tamnozelenog voća i povrća, kojem je zajedničko to da sadrži velike količine karotenoida.

CRVENI LUK

Crveni luk je jedan od najboljih izvora kvercetina, sastojka za koji su istraživanja pokazala da utiče na sprječavanje katarakte kod dijabetičara.

U svakom slučaju, konzumiranje većih količina luka je korisno. Kada pripremate oparke i juhe, za vrijeme kuhanja ostavite ljusku na crvenom luku, kako bi što veća količina kvercetina dospjela u hranu. Prije posluživanja jela ljusku odstranite.

KURKUMA

Uz velike količine vitamina C i E i karotenoida, kurkuma sadrži i mnoge druge antioksidanse. Kurkuma je glavni sastojak mnogih mješavina curry začina. Iskušajte njena svojstva.

KAPARI

Istraživanja pokazuju da su kapari vrlo bogat izvor sastojaka koji sprječavaju pojavu katarakte. Kapare koristite uvijek kad želite unijeti malo živahnosti u svakodnevnu kuhinju.

TUŠANJ

Tušanj (tušt, Portulaca oleracea) je bogat svim hranjivim tvarima koje utiču na sprječavanje katarakte – vitaminom C, vitaminom E, karotenoidima i drugim snažnim antioksidansima, posebno onim poznatim po nazivu glutation. Već samo pola šoljice svježeg tušnja sadrži obilne količine beta-karotina i vitamina C i E.

RECEPTI

Preporučujemo sljedeće biljne ljekovite preparate.

KADULJIN ČAJ: kašiku biljke poparimo s pola litre prokuhane vode. Ostavimo da stoji deset minuta. Pijemo tri puta dnevno po jednu šoljicu čaja, prije obroka, ali ne duže od tri sedmice.

SOK OD KORE OD JABUKE (ako je na živčanoj osnovi): tri kašike kora neprskanih jabuka kuhamo četiri minute u pola litre vode. Pijemo poslije podne, poslije četrnaest sati.

MJEŠAVINA KOPRIVE, POLJSKE PRESLICE, PTIČIJEG DVORNIKA I KOČICE:  dvije kašike mješavine od tih biljaka poparimo s pola litre prokuhane vode. Ostavimo da stoji deset minuta, procijedimo te pijemo po jednu šoljicu čaja prije obroka, najviše tri sedmice.

DOBRO JE ISPIRATI OČI RAZRIJEĐENIM SOKOM ROSOPASA ILI KAMILICOM
ISPRIRANJE MORSKOM SOLI: u mlaku vodu stavimo kašičicu morske soli (na pola litre vode). Držimo lice u toj vodi i u njoj otvorimo oči. Zatim se dobro obrišemo i ostanemo na toplome.

ISPIRANJE OČANICOM: kašičicu biljke poparimo sa dva decilitra prokuhane vode. Pustimo da odstoji deset minuta te mlakim čajem ispiremo bolesno oko.

TRLJANJE ROTKVICOM: očne kapke trljamo ekstraktom ujutro i naveče.

OBLOGE OD PELINA, TRPUTCA I KIČICE: dvije kašike jedne ili druge mješavine biljaka poparimo s pola litre prokuhane vode, ostavimo da stoji deset minuta te stavljamo oblog na oči tri puta dnevno po dvadeset pet minuta.

JESTI BOROVNICU: svježe ili suhe bobice

JESTI HREN: nastružemo ga i dodamo mu med. Uzimamo po tri kašičice na dan

JESTI MRKVU

MRENSKI ČAJ

Želite zaštititi svoj vid, koji s godinama slabi? Naviknite se na svakodnevno ispijanje ovog čaja, pa će postojati veliki izgledi da u tome i uspijete.

Za pripremanje čaja najprije zakuhajte oko dvije litre vode. Sklonite sa štednjaka i dodajte po jednu punu šaku mačje dobričice, ruzmarina i matičnjaka. Dodajte nekoliko kašičica nastruganog đinđera i prstohvat ili dva kurkume. Ostavite da stoji dvadeset minuta i pijte toplo ili hladno, sa sokom od limuna i medom.

Karoten pire – dobra hrana za oči

Ako tražite način da odjednom pojedete veliku količinu žutog povrća koje je dobro za oči, ništa ne može nadmašiti ovaj recept.

POTREBNO JE: 1 šoljica  isjeckanog slatkog krompira (ipomoea batatas), 2 šoljice bundeve iz limenke (ili svježe), 2 čajne kašičice nastrugane kore naranče, 2 šoljice sitno isjeckanih krišaka naranče, 1,5 šoljica soka od grejpfruta, 1 šoljica isjeckane mrkve, prstohvat soli, prstohvat zelene paprike, prstohvat kurkume, šećer (prema volji) i 1 kašičica kokosovog brašna.

PRIPREMA: u velikoj posudi izmiješajte bundevu, naranče, sok od grejpfruta, mrkvu, slatki krompir, koru od naranče, sol, papriku i kurkumu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Poklopite i pustite da kuha još 20 minuta, ili dok povrće ne omekša.

Zatim cijelu smjesu prebacite u mikser i pripremite pire. Vratite smjesu u posudu u kojoj se kuhala. Probajte i, ako je potrebno, dodajte malo šećera. Ukoliko je tekućina previše rijetka, kuhajte dalje, dok ne dobije željenu gustoću. Poslužite posuto kokosovim brašnom. Dovoljno za 6 obroka.

(aura.ba)