Najbolje iz kineske tradicionalne medicina: Jaja kuhana u čaju čuvaju oči, poboljšavaju pamćenje i smanjuju rizik od tumora

Osim proteina, ova jaja sadrže antioksidanse i biljna jedinjenja koja pomažu u suzbijanju različitih zdravstvanih problema

Kako je poznato, jaja zauzimaju važno mjesto u piramidi sihrane na svim meridijanima. A zavisno od podneblja, pripremaju se na razne načine. U kineskoj narodnoj medicini, jaja se umjesto u vodi, kuhaju u posebnoj mješavini čaja i začina.

Ovako pripremljena jaja karakteristična su po izgledu, ukusu i nutritivnom sastavu, ali i po tome što su više lijek nego hrana. Saznajte u slučaju kojih zdrastvenih problema djeluju, kako se pripremaju i uz koje namirnice najbolje idu.

 Djeluju antioksidativno

Zbog specijalnog načina pripreme, tj, držanja u čajnoj mješavini, ova jaja predstavljaju bogat izvor antioksidanasa, koji neutrališu štetna dejstva slobodnih radikala – glavnih krivaca za prijevremeno starenje organizma, te nastanak inflamatornih procesa i kancerogenih oboljenja.

Njihovom redovnom konzumacijom, moguće je odložiti pojavu bora i smanjiti rizik od različitih tumora i upala.

 Sprječavaju žgaravicu

Kada se jedu na prazan stomak, jaja kuhana u čaju sprječavaju bol i pečenje u grudima, kao i osjećaj kisleine u grlu.

Čuvaju vid

Jaja spremljena po tradicionalnoj kineskoj recepturi najviše štite od razvoja degenerativnih promjena na očnom dnu, jer, pored vitamina A, sadrže i antioksidanse.

 Preveniraju anemiju

Ustanovljeno je da redovna konzumacija jaja skuhanih u čaju podstiče stvaranje gvožđa i smanjuje rizik od anemije. Zbog toga se ovo tradicionalno kinesko jelo posebno preporučuje osobama sklonim anemiji.

 Podstiču cirkulaciju

Pored toga što popravljaju krvnu sliku, jaja skuhana u čaju utiču na bolji protok krvi kroz tijelo i poboljšavaju ishranu tkiva.

Poboljšavaju pamćenje

Zbog prirodno visokog sadržaja proteina, jaja poboljšavaju kognitivne sposobnosi (pažnju, pamćenje, mišljenje). A zbog visokog sadržaja holina, smanjuju rizik od demencije. Ipak, jaja skuhana u čaju bolje djeluju na rad mozga od onih skuhanih na kalsični način.

 Pospješuju mršavljenje

Pošto posjeduju različita biljna jedinjenja koja pospješuju metabolizam masti, jaja skuhana u čaju ubrzavaju proces gubljenja sala. Toliko su velika podrška mršavljenju da ih zapadni dijetetičari sve češće uvršćuju u redukcione dijete.

Trenutno obezbjeđuju energiju

Eksperti iz oblasti nutricionizma i dijetetike ustanovili su da jaja skuhana u čaju u kratkom roku daju osjećaj sitosti, te podižu energiju i izdržljivost tijela. Prema njihovim riječima, jedno ovako skuhano jaje daje energiju kao kašika slatke pavlake, s tim što ne izaziva oscilacije nivoa u šećeru.

 Tradicionalni recept

Potrebni sastojci (za dvije osobe):

  • četiri jajeta
  • 10g listova crnog, zelenog ili oolong čaja
  • Manji zvjezdasti anis
  • Pola štapića cimeta
  • Kašičica mješavine napravljene od jednakih dijelova karanfilića, anisa, komorača, cimeta i bibera u prahu
  • Kašika sosa od soje
  • Voda

Priprema:

Jaja operite i stavite u dublju posudu. Prelijte ih vodom, tako da budu bar dva i po centimetra ispod površine. Zatim ih prebacite na šporet i kuhajte na najvišoj temperaturi bez poklopca. Kad voda proključa, smanjite vatru pa ih kuhajte još pet minuta. Poslije toga sklonite posudu sa šporeta.

Kad se jaja ohlade, zadnjim dijelom kašike lupkajte po njima dok im ljuska ne naprsne. Ali pažljivo da ne otpadne. Dodajte ostale sastojke (čaj, začine, sos…), poklopite sud te sve kuhajte oko sat vremena na umjerenoj temperaturi (voda treba da struji, ne da ključa).

Poslije sat vremena skinite posudu sa šporeta, a jaja ostavite u toj tečnosti dok se ne ohlade. Na kraju ih oljuštite i pojedite.