Najbolje biljke za spavaću sobu: DOK SPAVATE, ONE ČISTE VAZDUH, A JEDNA TJERA NEGATIVNU ENERGIJU

Iako je billjka nenadmašni ukras doma, malo ljudi izbjegava da ih unese u spavaću sobu, a sve zato što ne znaju da bi baš trebalo da ubace nekolicinu njih u prostor u kome se odmaraju – one će doprinijeti tome da se osjećaju još odmornije.

Ekspertkinja za vrtlarstvo Evi Lejn iz centra Primrose kaže da postoje biljke koje na nas djeluju smirujuće, te da ih je zbog toga najbolje imati u spavaćoj sobi: to su biljke koje vam čak mogu pomoći da mirnije spavate.

Dracena ili drvo života
Rijetko koja sobna biljka je toliko prilagođena uzgajanju u zatvorenom prostoru kao dracena, poznata i kao drvo života. Često ju zato možemo vidjeti u kancelarijama i predvorjima banaka i hotela, savršeno je otporna; ne smeta joj tako previše ni suhi vazduh, rijetko zalivanje ni nedostatak svjetlosti, a uvenuće tek ako potpuno zanemarite njene potrebe za vodom (iako se čak i u tim situacijama znaju oporaviti i vratiti u život).

Istraživanje je pokazalo da određene sobne biljke tokom 24 sata mogu ukloniti i do 87 odsto zagađivača vazduha, a sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) iz zatvorenih su prostorija odstranile i do 80 odsto benzena.

Lavanda
Lavanda Iako poput većine mediteranskih biljaka zahtijeva popriličnu njegu, mnogi žele da drže lavandu u svojim spavaćim sobama, najviše zbog njenog mirisa koji nam pomaže da se opustimo.

“Miris lavande umiruje naš nervni sistem i pomaže nam da lakše utonemo u san – kaže Lejn. Uzgoj lavande, dodaje ona, nije jednostavan i ona zahtijeva mnogo pažnje, ali može biti izvrstan hobi i prilika za usavršavanje u vrtlarstvu.

Aloe vera
Iako je najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opekotina od sunca, aloa je i odličan izbor za spavaću sobu.

“S obzirom da ispušta kiseonik isključivo noću, pomaže u čišćenju vazduha dok se vi odmarate – kaže Lejn.

U Rusiji je poznata kao eliksir mladosti, dok su je stari Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti.

Feng šui preporučuje da stavite saksiju sa ovom biljkom u sobu u kojoj se nalazi neko bolestan. Smatra se da aloja doprinosi njihovom bržem oporavku.