Nafakali broj 5: SVAKA KUĆA MORA DA BUDE U ZNAKU PETICE

U feng šuiju broj 5 ima veliki značaj i simboliku, najprije zbog principa 5 elemenata koji su potrebni kako bi u kući zavladala ravnoteža i sklad, a potom i zbog energije koju ovaj broj donosi.

Kako da unesete dobru energiju broja 5 u svoj dom? Prvo je važno da aktivirate 5 feng šui elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda.

Kroz tekući ciklus 5 elemenata se transformiše i jedan element se pretvara u drugi dobijamo pozitivnu energiju. Ciklus počinje vodom (kišom) koja hrani drvo. Drvo zatim pokreće element vatre. Vatra sagorijeva drvo pretvarajući ga u zemlju (pepeo). Zemlja sabija i formira sve vrste metala. Metalni element tada privlači i izvlači više vode (kiše) koja hrani drveni element i ciklus počinje iznova.

Kako aktivirati 5 feng šui elemenata? Postoji osam sektora koji predstavljaju osam pravaca kompasa. Kada trebate aktivirati element u određenom sektoru kompasa, uvodite element dodijeljen tom sektoru. Sektori i njihovi vladajući elementi uključuju:

Sjever: Vodeni element Sjeveroistok: Zemljin element Istok: Drveni element Jugoistok: Drveni element Jug: Vatrena stihija Jugozapad: element Zemlje Zapad: Metalni element Sjeverozapad: Metalni element Sjever: Vodeni element

Potrudite se u navedenim dijelovima doma da imate ove elemente kako bi zavladala pravilna či energija. Pitanje je, kako još, osim rasporeda elemenata, ubaciti u dom energiju broja 5. Hvatač vjetra od 5 metalnih dijelova koriti se za odbacivanje negativne energije, otrovnih strjelica spolja ili kao amajlija štit, pa ga možete staviti na prozor ili na terasu.

Osim što je dekorativan i povoljno utiče na energiju, zvuci hvatača vjetra mogu biti opuštajući. Još jedan feng šui alat koji donosi moćnu energiju broja 5 jesu 5 kineskih novčića povezanih crvenom trakom i postavljenih u sektor novca u kući (ugao bogatstva).

Feng shui broj 5 se često koristi u istočnom sektoru (zdravstvena sreća). Možete iskoristiti transformativne moći feng šua broj 5 da biste donijeli pozitivne promjene u svom zdravlju. U seketor zdravlja možete staviti 5 biljaka koje prema feng šuiju privlače sreću i na taj način iscijeliti energiju drvenog elementa. Jedna od najsretnijih biljaka sa energijom broja 5 jeste bambus sa 5 stabiljki koji predstavlja pet oblasti vašeg života, uključujući zdravlje.

Biljka se koristi za unošenje ravnoteže, sreće i prosperiteta u sva područja vašeg života. U stvari, postoji pet oblasti zdravlja, poput emocionalnog, mentalnog, fizičkog, intuitivnog i duhovnog. Možete postaviti sretni bambus sa 5 stabljika u istočni sektor vašeg doma da biste stimulisali iscjeljujuću energiju koju vam biljka donosi.

Postoje i drugi načini na koje možete privući iscjeljujuću i transformacionu energiju feng šui broj 5. Možete zatražiti registarsku tablicu koja uključuje broj 5.
Mnogi ljudi koji žele da izvrše promjenu ili započnu neku vrstu transformacije usredsrijede se na korištenje broja 5 u njihovom svakodnevnom životu. Na primjer, možete zakazati nešto važno za 5. u mjesecu, za 5. dan u nedjelji, za 5. mjesec ili u 17.00. Kad god vježbate, radite to u setovima od 5 vježbi, odvojite 5, 15, 25 minuta i tako dalje.