Nadprosječna inteligencija: KOJI DIJELOVI TIJELA OTKRIVAJU KOLIKO SMO PAMTNI ILI GLUPI!

Mislite da ste pametniji, jer pišete desnom rukom? To baš i nije istina… Koja su to četiri dijela tijela koja otkrivaju natprosječnu inteligenciju?

Duge noge
Studija provedena na univerzitetima Brown i Princeton oduševila je rezultatom u kojem stoji kako visoke osobe mogu više zaraditi u životu od niskih kolega, jer su pametnije. Autori su koristili podatke od rođenja osobe do danas – o visini, težini, inteligenciji, edukaciji i plaćama osoba rođenih u Americi ili Engleskoj između 1958. i 1970. godine. Rezultati ove analize pokazali su kako osobe koje su kao djeca bili visoki, mnogo bolje prolaze na kognitivnim testovima. Osim toga, oni se češće nalaze na pozicijama koje su bolje plaćene te zahtijevaju od zaposlenika višu inteligenciju i veoma razvijene verbalne i numeričke vještine.

Možda mislite da je svima sve jasno, ali naučnici i dalje nisu posve sigurni kako ova poveznica djeluje na pamet čovjeka, ali pretpostavljaju da genetika ili pravilna briga u mladosti od roditelja mogu igrati veliku ulogu u razvoju mozga.

Lijeva ruka vam je dominantna
Ako je vaša lijeva ruka dominantna, ne znači to, naravno, automatski da ste genijalac, ali moguće je da imate neke prednosti. Ustvari, čini se da će ljevaci mnogo više profitirati od kognitivnih sposobnosti od dešnjaka. Jedna mala studija provedena nad 100 studenata u Atini, gdje su polovicu ispitanika činili dešnjaci, a pola ljevaci, sastojala se od dva kognitivna testa. Jedan je zahtijevao od ispitanika da što brže mogu naprave stazu na naslikanim krugovima, a drugi se sastojao od sljedova slova i brojeva.

Na oba testa ljevaci su postigli bolje rezultate, što upućuje na to da imaju bolju radnu memoriju i mentalnu fleksibilnost. Neki stručnjaci smatraju kako su te kognitivne sposobnosti prisutne, jer ljevaci i desnu i lijevu stranu mozga mogu koristiti mnogo lakše kako bi procesuirali informacije.

Veliki stomak
Visok postotak masti na području trbuha sasvim će sigurno utjecati negativno na skoro sve aspekte zdravlja – od povišenog krvnog pritiska do zdravlja srca, ali i kognitivnih funkcija. U petogodišnjoj studiji 2.200 osoba su pratili naučnici, a svi ispitanici koji su imali indeks tjelesne mase 20 ili manje, mogli su se prisjetiti 56 posto riječi u testu vokabulara, dok su osobe koje su pretile, pamtile njih 44 posto. Dodatno, nakon pet godina, te su osobe pamtile samo 37,5 posto kada su opet pozvane na testiranje.

Doktor Maxime Cournot, autorica studije, smatra kako hormoni kod tih osoba mogu utjecati i na oštećenje ćelija u mozgu. „Kako je poznato da je pretilost opasnost za kardiovaskularno zdravlje zbog toga što utječe i na stvaranje plaka na žilama, isto se može dogoditi i s arterijama u mozgu“, dodaje.

Velika glava
Niko ne želi da ga tako opisuju, ali istina je da zbog velike glave možete biti pametniji. Rezultati studije su objavljeni u magazinu “Molecular Psychiatry”, a u njoj se proučavalo 500.000 ljudi, u vidu kognitivnih i fizičkih procjena, a uz to su se pratili i nalazi krvi, sline i urina svakog pojedinca. U rezultatima stoji kako one osobe koje su kao djeca imale veliku glavu, postižu i bolje rezultate na verbalno-numeričkim testovima te su veće šanse da će te osobe steći i fakultetsko obrazovanje.

Naučnici smatraju kako je potrebno mnogo više istraživanja za tačnije rezultate kako bi se malo bolje proučio genetski mehanizam i povezao s ovim i sličnim rezultatima.

error: Content is protected !!