NADNARAVNE POJAVE na Dobrinji: „Gladne baje“ ostavljaju pustoš iza sebe, a kad „bocnu“ čovjeka može doći i do gušenja!

Da su gubari „sišli“ i u gradske parkove svjedoče snimci iz sarajevskog naselja Dobrinja, gdje „gladne baje“, kako ih neki nazvaše, umnogome „obrstile“ lisičare nadomak velikog dječijeg igrališta. Fotografije je zabilježio novinar aura.ba portala, Mustafa Smajlović.

Napast uzima danak

Zadnjih desetak godina gubari su postali mora za poljoprivredike i šumare. Uništavaju poljiprivredne usjeve i šume,  posebno lisićare. Prema izvještajima koje gotovo svakodnevno možemo čuti ili pročitati u printanim medijima, ove godine, kao nikada tako, najezda gubara je poprimila krajnje zabrinjavajuće razmjere.

U istočnim djelovima naše zemlje gusjenice su opustošile ogromne šumske površine, a poljoprivrednici strahuju da će ostati bez jesenske žetve. Napadnuti su i voćnjaci, kao i sve povrtlarske kulture: kupus, paprika, mrkva, krompir.

Opravdan strah

Da je razlog za strah oparvdan, možda najilustrativnije kazuju alarmantne izjave stigle iz fočanskog sela Brajkovići. Mještanin Radan Kulić kazao je da nikada nešto slično nije vidio.

Napadnuti i vrtovi

– Gusjenice su prešle na voće, koje su obrstile i idu dalje na bukovu i grabovu šumu, a napadaju i na kuću“- kazao je Radan.

Izjava njegovog brata Radmila je još dramatičnija:

– Ne ujeda, ali žari, a to je strašno. Napada na vrata od kuće. Ja i žena čitav dan metemo i kupimo ih lopatama. Vrata i fasada se crne od njih!

Da je situacija ozbiljno zabrinjavajuća svjedoče i izjave rukovodećih ljudi iz šumskih gazdinstva „Sjemeč“ iz Rogativce, „Panos“ iz Višegrada, „Maglić“ iz Foče. Prema njihovim tvrdnjama „gubar i žutotrba napali su šumske komplekse sa hrastom i ostalim lišćarima. kao i razne vrste voća“.
Uslijedilo je upozorenje građanima od direktorice Š.G.„Panos“, Mladenke Šipčić, da „prilikom dodira sa jedinkom ove vrste gubara može doći i do zdravstvenih problema koji se manifestuju pojavom crvenila, svrabeži i plokova po koži, kao i gušenja i težih simptoma“.

 „Gladne baje“ u Dobrinji

Zijad Perla, poznati pčelar iz Ilovače kod Goražda, kaže da su gubari, kao nikad tako, napali sve što raste, cvjeta i zrije.

Gusjenice obrstile lišće

– Da Bog da da nešto ostane, a mnogi moju izjavu mogu potvrditi. Niko ništa ne poduzima, a gubari brste i pustoše!“

Da su gubari „sišli“ i u gradske parkove svjedoče i naši snimci u sarajevskom naselju Dobrinja. „Gladne baje“, kako ih neki nazvaše, umnogome su „obrstile“ lisičare nadomak dječijeg igrališta u Belevaru Branioca Dobrinje, piše aura.ba portal.

– Dok sjedimo na sklupama i nadgledamo djecu, gusjenice padaju po nama. Ove su zelelene boje“ – kaže jedna od dadilja mališana koji se igraju  u parku.

Koliko je to opasno po zdrvlje djece i odraslih? Stručnjaci upozoravaju građane da izbjegavaju zadržavanje na takvim mjestima, jer „gusjenice imaju žarne ćelije na dlačicama koje u dodiru sa ljudskom kožom ostavljaju plikove,a može se javiti i mučnina.

“Bezopasni“ leptir

Zabrinjavajuće – Prizor iz velikog parka na Dobrinji

Neki stručnjaci tvrde da„protiv žutrotrbe nema načina da se bori, dok se gubar može skidati mehaničkim putem“. Donekle ohrabruje izjava Mladenke Šipčić:

Najezda ove napasti završava se do polovine juna kada ženka gusjenice prerasta u leptira koji polaže oko 400 jaja u vrhu drveta. koja učahurena dočekuju narednu godinu.“

Gladne baje

(Mustafa Smajlović/aura.ba)