Nada Đurevska: Dan je započinjala s čuvarkućom, vjerovala je u bilje i nekuhanu hranu, uvažavala je homeopatiju…

Foto: aura.ba

U Sarajevu je u 65. godini preminula legendarna Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica. Nada Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica 1958. godine, Nada je stigla u Sarajevo.

Najpoznatiju bh. glumicu ne smijemo zaboraviti nikada. Podsjećamo na jedan od zadnjih datih intervjua, objavljen u magazinu Aura.

U svojoj 40-godišnjoj glumačkoj karijeri, Nada je u većini slučajeva glumila žrtve, ali nijednu svoju ulogu ne izdvaja i ne stavlja ispred drugih, jer kako voli reći, sve su joj drage i sve su dio nje same.

U svoje slobodno vrijeme, ispričala je za Auru, Nada se opuštala slušajući duhovnu i instrumentalnu muziku, volila je odlaske u prirodu i uživala jesti nekuhanu hranu. Jutro je započinjala grickanjem čuvarkuće, jako je vjerovala u ljekovitost bilja i alternativnu medicinu a, zanimljivo je da  sama za sebe spremala nevenovu kremu.

– One kupovne su mi nekako blijede, pa sam ja onda sam svoj majstor. Moja baka je inače svojevremeno bila narodni ljekar i liječila je gušavost a, njena omiljena biljka bio je gavez, koji i ja koristim. Inače, opće poznato je da ja preferiram nekuhanu hranu, pa su mi svojevremeno govorili: Nado, ti si u horoskopu jarac a, u životu koza –šaljiva je Nada.

Evo još nekih zanimljivosti koje je izjavila:

VJERUJEM NEVENOVOJ KREMI KOJU NAPRAVIM JA SAMA. One kupovne su mi nekako blijede. Inače, vjerujem u moć ljekovitog bilja i alternativne medicine. Moja je baka bila narodni ljekar; liječila je travama gušavost. Njena omiljena biljka bila je gavez. I moja je. Gavezu vjerujem

NIŠTA NE KUHAM, NIŠTA NE PRŽIM. Jedem uglavnom nekuhanu hranu. Zbog toga su se moji prijatelji šalili svojevremeno na moj račun. Vele mi: “Nado, ti si u horoskopu jarac a, u životu koza”. Ni sama ne znam zašto, ali uglavnom jedem nekuhanu hranu. Jedan moj prijatelj je često u šali znao reći: “Nadi dajte dajte lavor salate i ona je sretna. Jako sam okrenuta prirodi, a od svih grana alternativne medicine najviše uvažavam homeopatiju.

SIGURNO 30 GODINA NISAM BILA KOD FRIZERA. Ja samo “zveknem” pletenicu i eto ti frizure. Nemam potrebu, a ni želju za takvom vrstom uljepšavanja. Nemam ni zahtjevnu kosu. Sama sebe sređujem čak i za posebne prigode.

VJERUJEM U HOROSKOPE, ALI NE ČITAM ONE IZ DNEVNIH NOVINA. Ja imam ljude koji za mene rade posebne horoskope i natalnu kartu. To su osobe koje imaju čistu dušu i poznaju astrologiju.

PUNO SAM PUTOVALA SVIJETOM. ČAK SAM ČETIRI PUTA BILA U INDIJI. Tamo odlazim po potrebi, da upotpunim svoj duševni mir. Obožavam vožnju autobusom, tu se nekako opustim i odmorim. Kad poželim da se provozam autobusom, ako ništa drugo, sjednem u bus i provozam se do Ilidže. I duša mi puna.

JOJ, JA I TERETANA, TO VAM JE KAO NEBO I ZEMLJA. Od fizičkih aktivnosti, sve se svodi na trku na posao, odlazak na pijacu i uobičajenu šetnju s mojim cukom Bonijem, koji je inače vegetarijanac. Dobili smo ga u ratu i jeo je samo hljeb. Jedanput sam, negdje pred sami kraj rata, od kasapina zamolila komadić mesa za Bonija, ali on ga ni za živu glavu nije htio okusiti.

JA SAM VAM KOSMOPOLITA. Jedan je Bog za sve ljude na svijetu. Vjerujem da su ljudi ti koji su izmislili religije….
Jedno vrijeme sam mislila da sam muslimanka. Na Vratniku u Sarajevu niko nikoga nije pitao za vjeru i naciju. Kao djevojčica sam nosila dimije. Niti je to smetalo meni i mojim ukućanima, niti mojim prijateljicama. Unazad desetak godina postim mjesec Ramazana, provodim i ostale postove, slavim sve vjerske praznike. I tu se smatram najbogatijom osobom na svijetu.

Foto: aura.ba

NIKAD NISAM SAMA. MOJ DOM JE PUN ISKRENIH I VJERNIH PRIJATELJA. Imam psa Bonija, mačke Cicanu, Grgu i Curu, dva mačka: Amira i Mumeta. Sve sam ih pronašla na ulici, napuštene i prepuštene same sebi. Sad imaju dom…

S RAZLOGOM NISAM BRBLJIVICA. Smatram i oduvijek sam smatrala da je pričanje – naracija, božanska energija  koja se i ne treba uzalud rasipati. Valjda stoga ja i nisam pričalica. Volim dobro razmisliti prije nego šta kažem.

(aura.ba)