Nacrtajte osobu na kiši i saznajte istinu o sebi

Psiholozi veruju da je moguće procijeniti različite dijelove vaše podsvijesti kao što su strahovi i snovi. Neki testovi kroz crteže analiziraju kako osoba reaguje u određenim situacijama.


Šta vaš crtež govori o vama? Treba da nacrtate osobu koja stoji na kiši i otkrijete koji je vaš odnos prema toleranciji, pritisku i frustracijama, kakvi su vaši odbrambeni mehanizmi i koliko ste anksiozni.

Tokom testa nacrtajte osobu koja kisne i izmislite njenu priču. Glavni cilj je da kroz crtež osobe koja se nalazi u nekoj ne baš prijatnoj situaciji dobijemo što više informacija o vama.

Šta se analizira?

Položaj
Ako je osoba koju ste nacrtali na desnoj strani papira, to pokazuje da imate želju da profesionalno napredujete i da vjerujete da će se to i desiti u budućnosti.

Ako je osoba na lijevoj strani, imate pesimistički pogled na život, a vrlo je izvjesno da vas nešto iz prošlosti koči da budete sretni u budućnosti.

Ukoliko je osoba nacrtana u sredini, imate izražen takmičarski duh.

Kišobran
Ako na crtežu nema kišobrana, vi nemate zaštitne mehanizme niti načine da se nosite sa teškim situacijama u životu.

Veliki kišobran koji prekriva skoro cijelog čovjeka znači da ste tip osobe kojoj je uvijek potrebna zaštita i preferira izolaciju.

Drška kišobrana – uvijek vam je potrebna podrška i nekakav plan, čak i ako znate da vam neće biti neophodan, piše noizz.rs.

Ljudska figura
Vidi se frontalno: sposobnost da se suočite sa teškim situacijama.

Nacrtana je iz profila: Imate želju da izbjegnete neprijatne situacije.

Nacrtali ste je s leđa: Imate potrebu da prođete neopaženo.

Veličina crteža
Mali: skromnost, nesigurnost, osjećaj inferiornosti.

Veliki: Želite da vas prepoznaju, jako ste sujetni.

Kako ste nacrtali crtež?
Uobičajeno je da čovjek počne crtajući glavu, a završi sa kapljicama kiše. Ipak, ako ste počeli od stopala, to pokazuje tendenciju da birate pogrešne načine za rješavanje problema. Ukoliko ste počeli crtajući kišobran, to može biti znak da pretjerano zauzimate odbrambeni stav. Da li je osoba na vašem crtežu u pokretu? Ukoliko je mirna, i stoji u mjestu to znači da želite da zaštitite sebe od okruženja i da imate problem sa adaptacijom. Ukoliko osoba na papiru hoda, to znači da znate u kom smjeru se krećete u životu.