NA VIJEST O SMRTI CUNETA GOJKOVIĆA: POSLUŠAJTE NEZABORAVNE DUETE SA SILVANOM ARMENULIĆ

Silvana i Cune su snimili singlicu sa pjesmama „Gdje si da si moj golube“ i „Kad u jesen lišće žuti“. Pratio ih je orkestar Bokija Miloševića, a ploču je izdao zagrebački „Jugoton“.

O Predragu Cunetu Gojkoviću, koji je preminuo danas (21.7. 2017. godine) pišu svi. Iznose detalje iz njegove 70 godina duge karijere. Svi su jednoglasni da je to bio „čovjek orkestar“. Pjevao je sve, od slovenačke i meksikanske muzike na početku karijere, do starogradskih, komponovanih i narodnioh pjesama iz Bosne, Srbije, Makedonije… U istoriji narodne muzike ostat će upisan kao prvi pjevač koji je prodao jednu ploču i tiražu od 100.000 primjeraka. Riječ je o pjesmi iz Sandžaka „Kafu mi draga ispeci“ koju je čuo od svoje kume Nade Mamule. Pričalo se da je prevario i da joj je oteo pjesmu…

Evo jedan zanimljiv detalj iz njegovog života. Nadimak Cune mu je dala majka. Kao dijete ga ja zvala „Dođi da te majka cune (ljubi).

Cune je sarađivao sa mnogim kompozitorima, orkestrima i pjevačima u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1974. snimio je dvije duet pjesme sa slavnom Silvanom Armenulić. Bio je to nevjerovatan šok za tadašnje estradne prilike, u kojima su svi veliki pjevači snimali komponovane pjesme. Bilo je to vrijeme i velike, ali bezuspješne borbe protiv šunda.

Silvana i Cune su snimili singlicu sa pjesmama narodnim pjesmama„Gdje si da si moj golube“ i „Kad u jesen lišće žuti“. Pratio ih je orkestar Bokija Miloševića, a ploču je izdao zagrebački „Jugoton“. (aura.ba/E.M.) Poslušajte pjesme:

https://www.youtube.com/watch?v=MIfFfi-s-Sw

https://www.youtube.com/watch?v=kr_eFNLmZT0