NA TURU PO URU: VELIČANSTVEN HRAM PREŽIVIO JE HILJADE GODINA, ALI I DALJE OSTAJE TEŠKO DOSTUPAN

Premda se nalazi u Iraku tj. u politički nestabilnoj državi punoj sukoba i ratova, pratila ga je sretna zvijezda.

Bile su to katedrale i piramide svoga doba. Ogromna zdanja naročito su impresivno izgledala u bespućima mezopotamijskih ravnica, a ako niste prespavali baš sve satove historije u osnovnoj i srednjoj školi, dobro vam je poznat Zigurat u Uru.

Zigurat označava stepenasti hram, a svojedobno ih je bilo mnogo širom Mezopotamije.

Gotovo svaki veći grad imao je barem jedan zigurat, okružen popratnim sadržajima: kraljevskim palačama, riznicama, sudom… Ipak, ovaj je ostao kao najslavniji i dobro očuvan primjerak.

Monumentalno historijsko zdanje nalazilo se u sumerskom gradu Ur u drevnoj Mezopotamiji. Danas ovo područje pripada Iraku i nalazi se južno od Bagdada.

Smatra se kako je izgrađena u 21. stoljeću prije Krista, te da je za gradnju bio zaslužan sumerski kralj Ur-Nammu. Izgrađen je od opeke i cigle, a visok je 30 metara.

U svoje doba Ur je bio veliki grad, no u 6. stoljeću prije Krista počeo je slabiti, a zigurat je morao biti potpuno renoviran. Konačno, u 5. stoljeću prije Krista Ur je napušten.

Hram je bio posvećen mjesečevom bogu koji je bio zaštitnik Ura. Na vrhu hrama nalazili su se hramovi i oltari, a vjerovalo se kako služi kao most između neba i zemlje, tj. bogova i ovozemaljskog svijeta.

Otkriven je tek oko 1850. godine, a ono što danas imamo priliku posjetiti i vidjeti rezultat je restauracije koja je pokrenuta za vrijeme Sadama Husseina. Premda se nalazi u Iraku tj. u politički nestabilnoj državi punoj sukoba i ratova, pratila ga je sretna zvijezda, piše Punfkufer. Preživio je Prvi zaljevski rat 1991. godine, iako su na njemu ostale „po“ od bombardiranja američke vojske.